Κόκκινη κάρτα

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

ΔΕΥΤΕΡΑ 25-1-2010

Ο Κόκκαλης πλέον είναι και επίσημα υπό αμφισβήτηση από τους φίλους του Ολυμπιακού... | Πηγή: InTime
Δευτέρα 25/01/10 | Συντάκτης: Γιώργος Μανωλιδάκης
Είναι από αυτούς που λέμε άγραφους νόμους του ποδοσφαίρου: Στις νίκες αποθεώνονται οι ποδοσφαιριστές. Στις ήττες την πληρώνει ο προπονητής. Στα σερί αρνητικών αποτελεσμάτων η μπάλα παίρνει και τον πρόεδρο…
Και όταν λέμε πρόεδρος αναφερόμαστε σε όλους... Είτε αυτός λέγεται Μπερλουσκόνι, είτε Μοράτι, είτε Λαπόρτα, είτε… Κόκκαλης.
Πως γίνεται να κατακρίνεις έναν άνθρωπο ο οποίος πήρε έναν σύλλογο-μεγαθήριο, με πήλινα όμως πόδια και τον (ξανα)έκανε… Θρύλο; Πως γίνεται να τα… χώνεις σε κάποιον ο οποίος σου πρόσφερε 12 πρωταθλήματα τα τελευταία 13 χρόνια; Πώς να βρίσεις κάποιον που από την τσέπη του συντηρούσε χρόνια, ολόκληρο το οικοδόμημα που λέγεται Ολυμπιακός; Πως το ένα, πως το άλλο… Χίλια «πως» μπορούμε να αναφέρουμε. 
Σε όλα όμως αυτά τα «πώς» η απάντηση είναι μια και  μονολεκτική. ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ.
Αγανάκτηση του κόσμου για μια ομάδα την οποία αυτός που έκανε μεγάλη, εδώ και μερικούς μήνες εγωιστικά και με το έτσι θέλω, την τιμωρεί…
Συνθήματα
«Όποιος δεν μπορεί να πάει να... », «Ομάδα μοντέλο την κάνατε...», «Που είσαι Σωκράτη;», «Κοίτα πως κατάντησες τον Ολυμπιακό», «Ερνέστο Βαλβέρδε»…

Όλα αυτές οι ιαχές που ακούστηκαν στο «Γ. Καραϊσκάκης» την Κυριακή (24/1), κόντρα στον ΠΑΟΚ, θα στοιχειώνουν τον ίδιο τον Κόκκαλη, σαν εφιάλτες, πολλά βράδια από εδώ και πέρα...
Όμως είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο;
Αντίστροφη μέτρηση…
Ο χρόνος γυρίζει λίγους μήνες πίσω, στο 2009. Στην ηλεκτρική καρέκλα του προπονητή τότε ο Ερνέστο Βαλβέρδε. Ενας από τους καλύτερους προπονητές τους οποίους είχε φέρει στον Λιμάνι ο Κόκκαλης…
Και ο πρόεδρος των Ερυθρολεύκων το ήξερε καλύτερα από όλους αυτό. Και προσπάθησε από μέσα Ιανουαρίου να τον «δέσει». Η απάντηση του Βάσκου, στο κάλεσμα του Σωκράτη, «ναι αλλά ας περιμένουμε λίγο ακόμα». Και ο Κόκκαλης περίμενε… Περίμενε αρκετό καιρό.
Ξανακάλεσε τον Βαλβέρδε, και αυτός το χαβά του, αλλά λίγο διαφοροποιημένα πλέον. Ηθελε να παραμείνει αλλά περίμενε και κάτι καλύτερο από το εξωτερικό…
Τι το ήθελε; Ο Κόκκαλης το παίρνει εγωιστικά και τον τελειώνει με συνοπτικές διαδικασίες, φέρνοντας διάδοχό του αυτόν που είχε… βγάλει τα μάτια του Ολυμπιακού στα προκριματικά του Champions League. Τον Τιμούρ Κετσπάγια. Επιλογή που όπως φάνηκε με το πέρας του χρόνου ήταν απλά ένα είδος πικαρίσματος στον ίδιο τον Βαλβέρδε!
Στην απονομή του περσινού τίτλου, στις 09/05/2009 έρχεται και η απάντηση του κόσμου σε όλο αυτό το θέατρο του παραλόγου που έχει στηθεί. Ο Βαλβέρδε δηλώνει με δάκρυα στα μάτια «Ολυμπιακάρα» και ο κόσμος παίρνει το μέρος του κραυγάζοντας το όνομά του….
«Ερνέστο Βαλβέρδε, Ερνέστο Βαλβέρδε…»
Ο Κόκκαλης κάπου στα επίσημα, κοιτάζει και δεν πιστεύει στα αυτιά του…
Τον εξέθεσε ανεπανόρθωτα…
Ο λόγος για τον Ριβάλντο. Τον μεγαλύτερο παίκτη στην πρόσφατη ιστορία του Ολυμπιακού, που φόρεσε την φανέλα με τον δαφνοστεφανωμένο έφηβο…
Ο μεγάλος Βραζιλιάνος στο τελευταίο του παιχνίδι με τον Ολυμπιακό, κόντρα στον Ιωνικό, φέρθηκε επαγγελματικά, σημειώνοντας δύο γκολ και φτιάχνοντας άλλο ένα και γνώρισε την αποθέωση. Τελικό σκορ Ολυμπιακός-Ιωνικός 5-3, και το Καραϊσκάκης δονείται από τα «Ρίμπο-Ρίμπο»… Προς το τέλος μάλιστα ήρθαν και οι αποδοκιμασίες εναντίον του Κόκκαλη.
Στην γιορτή για την φιέστα της κούπας του 2007, το γήπεδο θύμιζε… ψυγείο. Αιτία η απουσία του Ριβάλντο, ο οποίος δεν πήγε στην απονομή, υψώνοντας ανάστημα στον Πρόεδρο. Και πάλι μεγάλη μερίδα οπαδών (κυρίως στο πέταλο) φώναξε και υβριστικά συνθήματα κατά του Σωκράτη Κόκκαλη ενώ από τα πυρά δεν ξέφυγαν και οι Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς και Γιώργος Ανατολάκης.
Μετά το τέλος της φιέστας η προεδρική απάντηση, ήταν η εξής: «Μια μερίδα του κόσμου με αποδοκίμασε. Σίγουρα δεν είναι το καλύτερο, αλλά ξέρω ότι τα εκατομμύρια των φίλων του Ολυμπιακού μας στηρίζουν. Στηρίζουν την προσπάθειά μας και είναι κοντά μας» και συμπλήρωσε, «πιστεύουμε ότι με τις μεταγραφές που θα κάνουμε το καλοκαίρι όλος ο κόσμος θα ικανοποιηθεί. Σύντομα θα είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε τις νέες μεταγραφές».
Αναφορικά με την απουσία του Ριβάλντο: «Εγώ του ζήτησα να έρθει. Δεν ήρθε. Ρωτήστε τον ίδιο γιατί δεν ήρθε στη φιέστα»…
Κάτω τα χέρια από τον Ζιοβάνι
Στις 30/06/2002, το συμβόλαιο του Ζιοβάνι με τον Ολυμπιακό ολοκληρωνόταν και ο ίδιος ο Βραζιλιάνος δεν έχανε ευκαιρία να τονίσει οτι επιθυμούσε την παραμονή του στην ομάδα. Το είχε δείξει και έμπρακτα άλλωστε, αφού είχε απορρίψει πρόταση της παλιάς του ομάδας, της Σάντος, η οποία τον ήθελε πίσω στη Βραζιλία.

Η διοίκηση δεν έδειχνε ιδιαίτερα ζεστή να τον κρατήσει, όπως αποκαλύφθηκε αργότερα κυρίως χάρη στην εισήγηση του τότε προπονητή, Τάκη Λεμονή. Ο ίδιος τότε ερωτώμενος για το θέμα του Τζιοβάνι είχε απαντήσει "... δε θέλω να κάνω κριτική για τον Ζιοβάνι...", θέτοντας το μέλλον του μάγου εν αμφιβόλω.
Εκείνη την περίοδο ο Ολυμπιακός είχε ήδη ανανεώσει τα συμβόλαια των Τζόρτζεβιτς, Πατσατζόγλου, Κωστούλα, Ελευθερόπουλου και Νινιάδη, αλλά για τον "Ζιο" ούτε νύξη.
Ο Ολυμπιακός θα κατακτήσει το πρωτάθλημα της σεζόν 2001-2002 στην ισοβαθμία με την ΑΕΚ και παραλίγο να κάνει το νταμπλ, με τον Ζιοβάνι να παλεύει μόνος του στον τελικό, αλλά η αποβολή του και η εμφανής δυσαρέσκεια του Λεμονή, έκαναν τον κόσμο να σκεφτεί πως "ήρθε το τέλος"...
Ο Ολυμπιακός διοργανώνει φιέστα για την κατάκτηση του πρωταθλήματος στο ΟΑΚΑ δίνοντας φιλικό με την Πάρμα. Στο πρόγραμμα του αγώνα, είχε ανακοινωθεί οτι θα τιμηθεί ο Ζιοβάνι για την προσφορά του στην ομάδα και εκεί ήταν που όλοι σκέφτηκαν «τέλος».
Την ώρα που ο Σωκράτης Κόκκαλης έδινε την τιμητική πλακέτα στον Ζιοβάνι, αυθόρμητα άρχισε να ακούγεται αμυδρά: «Ζιοβάνι, Ζιοβάνι, για πάντα στο λιμάνι». Σε χρόνο μηδέν, το ΟΑΚΑ σειόταν απ'την ιαχή: «Ζιοβάνι, Ζιοβάνι, για πάντα στο λιμάνι».
Ο Κόκκαλης του 'δωσε την τιμητική πλακέτα και τον αγκάλιασε, ο Πρωταθλητής είχε κυκλοφορήσει με πρωτοσέλιδο "ΑΝΤΙΟ ΦΙΛΕ", αλλά το σύνθημα ακουγόταν ακόμα...
Τελικά ο Βραζιλιάνος έμεινε, αλλά ο Κόκκαλης άρχισε να καταλαβαίνει ότι πλέον ο κόσμος δεν ήταν μόνο για να τον αποθεώνει αλλά και για να τον επικρίνει…
Όλα εδώ πληρώνονται…
«Καλύτερος κριτής είναι ο κόσμος». Πόσες και πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει τη συγκεκριμένη φράση, στα ελληνικά και όχι μόνο γήπεδα.
Και πραγματικά έτσι είναι… Οσο σκληρό και αν είναι αυτό μερικές φορές.
Και η κριτική έχει αρχίσει από πολύ νωρίς φέτος. Από την αρχή της φετινής σεζόν κανείς δεν εντυπωσιάστηκε με τις επιλογές της διοίκησης. Σε όλους τους τομείς. Και όλοι άρχισαν να ψιθυρίζουν φράσεις , του τύπου: «Φτάνει πια με τον θείο. Ας αφήσει το παιχνιδάκι του και να πάει σπίτι του να ησυχάσουμε», «τον πείραξε τον Κόκκαλη που ο κόσμος φώναξε το όνομα του Βαλβέρδε το τελευταίο διάστημα. Δεν το άντεξε ο εγωισμός του και η εμμονή του να είναι πρώτο όνομα στη μαρκίζα της ομάδας».
«Αγγελόπουλε, θεέ, πάρε την ΠΑΕ», «μην πάει κανείς στη φιέστα του πρωταθλήματος. Γυρίστε την πλάτη στον Κόκκαλη και δείξτε του ότι δεν μπορεί να κάνει ό,τι γουστάρει», «όποιος πάει στη φιέστα, να το κάνει για να κράξει και μόνο για αυτό. Εγώ θα πάω για να βρίσω».

«Εγώ τελείωσα από το Καραϊσκάκη. Διαρκείας μόνο στο μπάσκετ και θα πηγαίνω στο βόλεϊ και το πόλο. Άντε και στο...». «Κουραστήκαμε δέκα χρόνια την ίδια ιστορία. Δεν πάει άλλο. Πώς θα πάει ο Ολυμπιακός μπροστά έτσι. Βαρεθήκαμε. Δεν αντέχουμε». «Έλεος πια με τα καβούρια και τις μίζερες επιλογές».
Οι ψίθυροι την Κυριακή (24/1) έγιναν κραυγές. Ο κόσμος δεν μπορεί να δεχθεί ότι αυτό το… φάντασμα, είναι ο Ολυμπιακός τους. Μπούχτισε, βαρέθηκε… Και το έκανε γνωστό σε κάθε πλευρά, στο Καραϊσκάκης. Σε προπονητές, παίκτες αλλά κυρίως στον Κόκκαλη.
Και ο Κόκκαλης πλέον δεν μπορεί να κάνει δηλώσεις, όπως στο παρελθόν. Γιατί; Διότι, ξέρει καλύτερα από τον καθένα ότι φταίει…
Εκτός και αν μιλήσει πάλι ο εγωισμός. 
http://athlitikipierias.blogspot.com/

FEED POSTS

 
Copyright © -2012 ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΠΙΕΡΙΑΣ All Rights Reserved | Template Design by Favorite Blogger Templates | Blogger Tips and Tricks