ΣΤΗΜΕΝΑ - Στο μικροσκόπιο η Βόρεια Ελλάδα

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

http://www.makthes.gr/filestore/modules/news/76130/4h.jpg
Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011
Νέες συνταρακτικές αποκαλύψεις αναμένονται τις αμέσως επόμενες ημέρες στο σκάνδαλο των στημένων αγώνων, των εκβιασμών και του παράνομου στοιχηματισμού, καθώς στη δικογραφία των ...
93.000 σελίδων υπάρχουν εκατοντάδες ακόμη ονόματα που εμπλέκονται με την υπόθεση. Μάλιστα, η έρευνα πλέον επικεντρώνεται στη βόρεια Ελλάδα.
Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει από τη δικαστική έρευνα, στο μικροσκόπιο βρίσκονται τρεις ομάδες της βόρειας Ελλάδας, οι οποίες μέχρι στιγμής δεν έχουν εμπλακεί σε επίπεδο διοικήσεων. Οι δύο εξ αυτών αγωνίζονται στη Σούπερ λίγκα και η τρίτη στη Β' εθνική.
Επιπλέον, ότι πέραν της λίστας με τους 41 φερόμενους ως στημένους αγώνες, την οποία είχε αποστείλει η ΟΥΕΦΑ, υπάρχουν ακόμη 74 σικέ παιχνίδια της Σούπερ λίγκας και της Β' εθνικής, που διεξήχθησαν την περίοδο 2008-2010. Επιπλέον, η ελληνική δικαιοσύνη έχει υπό το μικροσκόπιό της άλλους 13 αγώνες της Σούπερ λίγκας, που διεξήχθησαν το 2011.
Παράλληλα με αυτήν τη διαδικασία, "τρέχει" η έρευνα του εισαγγελέα εφετών, Ισίδωρου Ντογιάκου, αναφορικά με 986 εμβάσματα προς ασιατικές χώρες, που είχαν να κάνουν με παράνομο στοιχηματισμό. Ανάμεσα στους ανθρώπους που εμπλέκονται στην υπόθεση, περιλαμβάνονται πρόεδροι ΠΑΕ και μάνατζερ ποδοσφαιριστών.

Παραδίδονται οι καταζητούμενοι
Μετά τη σύλληψη του μπουκμέικερ Βασίλη Γεωρτσιάκου στην Καρδίτσα, τέσσερις απέμειναν οι καταζητούμενοι για τα στημένα. Ο Μάκης Ψωμιάδης έθεσε ως όρο να μείνει ελεύθερος ο γιος του, Σταύρος, προκειμένου να παραδοθεί, ενώ χθες ο δικηγόρος του, Χρήστος Μυλωνόπουλος, επιβεβαίωσε ότι ο πελάτης του θα παραδοθεί εντός της εβδομάδας. Οι άλλοι τρεις διωκόμενοι αναμένεται να παραδοθούν μέσα στις επόμενες 48 ώρες. Πρόκειται για τον προπονητή, Γιάννη Παπακώστα, τον πρώην υπάλληλο της ΕΠΟ, Γιάννη Παπαδόπουλο και τον αμυντικό της Ηλιούπολης, Μιχάλη Νικολόπουλο.
 
Στο νοσοκομείο ο Μπέος
Ενώ την Πέμπτη ο Αχιλλέας Μπέος είχε μεταφερθεί για εξετάσεις στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο, στο κέντρο της Αθήνας και στη συνέχεια επέστρεψε στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών, χθες πήγε στον Ευαγγελισμό, προκειμένου να εξεταστεί εκ νέου για αδιαθεσία την οποία επικαλέστηκε. Μάλιστα, χθες συνοδευόταν από τη σύζυγο και την κόρη του.
Σήμερα το πρωί, τόσο ο Αχιλλέας Μπέος, στον οποίο έχουν απαγγελθεί βαρύτατες κατηγορίες, όσο και οι υπόλοιποι δέκα συλληφθέντες, θα καταθέσουν στον αρμόδιο ανακριτή.
 

"ΖΟΥΜΕΡΟΣ" ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΠΕΟΥ – ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ "Τι να κάνει ο διαιτητής; Να βάλει τη μπάλα στα δίχτυα;"...
 
Στη δημοσιότητα έρχονται συνεχώς διάλογοι, που αποτελούν προϊόντα της τηλεφωνικής παρακολούθησης των ύποπτων για το βρώμικο κύκλωμα του ποδοσφαίρου. Σε έναν εξ αυτών, στις 4 Φεβρουαρίου 2011, ο Αχιλλέας Μπέος (Α) συνομιλεί με τον Θανάση Κανελλόπουλο (Θ) και η κουβέντα περιστρέφεται γύρω από τον αποκλεισμό του Ολυμπιακού από τον ΠΑΟΚ, στα προημιτελικά του κυπέλλου Ελλάδας.
Θ: Έλα, τι έγινε;
Α: Ε, τι να γίνει, είναι θυμωμένος ο Βαγγέλης
Θ: Θυμωμένος είναι ο Βαγγέλης; Με ποιον είναι θυμωμένος; Με εσένα;
Α: Ναι, ρε παιδάκι μου. Με το θέμα του Μάνταλου. Φταίω εγώ να πούμε; Έκανα μια προσπάθεια, τι να κάνω. Αλλά πού τον αδίκησε, ένα σουτ δεν έκαναν, δεν πάτησαν περιοχή. Όλες οι εφημερίδες, οι δικοί του δημοσιογράφοι, όλοι αυτοί λένε προβληματισμένοι με την απόδοση της ομάδας. Και ο τελευταίος το είδε, αυτός δεν μπορεί να το δει; Τι να κάνει ο διαιτητής; Να βάλει τη μπάλα στα δίχτυα; Μπορεί να το κάνει αυτό ποτέ;
Θ: Ναι.
Α: Αντί να ψάξει να βρει να πούμε τι γίνεται και τι δεν γίνεται, ασχολείται τώρα αν έδωσε ένα σφύριγμα, ένα φάουλ ή ένα αράουτ. Είναι κρίνεται να πούμε ένα τέτοιο;
Θ: Τι να σου πω. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα κάθε φορά που λέμε βάζουμε εκεί και μετά ξανακάνουμε αυτά. Εντάξει, συγκρίνει τώρα ας υποθέσουμε το τι έγινε την Κυριακή στο Βόλο με αυτό τώρα; Που τα κατάπινε αυτός;
Α: Δεν γίνεται αυτό το πράγματα να ξαναγίνεται συνέχεια. Αλλά άντε και έτσι να ήταν θα μπορούσε ποτέ να κερδίσει ο Ολυμπιακός; Αφού δεν έπαιξε μπάλα, δεν ακούμπησε τη μπάλα. Οι άλλοι μπήκανε μέσα φανατισμένα, οι δικοί του μπήκανε χεσμένοι. Τι να πούμε τώρα. Και λέει με πήρε και μου είπε ότι ο Νίκος λέει κέρναγε γλυκά όλη την ημέρα χτες, για τον αποκλεισμό του Ολυμπιακού και είπε λέει ότι εγώ είμαι το αφεντικό, εγώ λέει έφτιαξα τον Μάνταλο. Άκου να δεις, είναι δυνατόν τώρα τέτοια πράγματα; Ποιος να ακούσει το Νίκο;
Θ: Εντάξει του τα είπανε. Δηλαδή, επειδή τα λέει ο Νίκος σημαίνει ότι έγιναν;
Α: Ναι. Ποιος να ακούσει το Νίκο τώρα; Στα αρ... τους να γράφουν το Νίκο. Αφού δεν είναι τίποτα, ούτε ομάδα έχει, ούτε παράγοντας είναι, ούτε επιρροές έχει. Εδώ έχει ξεφτιλιστεί. Τι να πω δεν ξέρω. Πού είσαι;
Θ: Στο γραφείο είμαι, μόλις μπήκα.
ΜΠΕΟΣ ΚΑΙ ΜΠΟΡΟΒΗΛΟΣ ΤΑ... ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ "Η λύση ήτανε ο Ηρακλής"
Εκτός από τον διάλογο Μπέου-Κανελλόπουλου για τον αγώνα κυπέλλου ΠΑΟΚ - Ολυμπιακού, εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ήταν οι στιχομυθίες Μπέου-Μποροβήλου, που κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η καλύτερη λύση για να σωθούν ο Αστέρας Τρίπολης και ο Πανιώνιος, θα ήταν να πέσει ο Ηρακλής. Ιδού οι διάλογοι. Όπου Α Μπέος, όπου Β Μποροβήλος.
Ο πρώτος διάλογος
Α:
Με αυτόν έχει μιλήσει καθόλου Γιώργο;
Β: Δεν έχω φτάσει ακόμα, αλλά ο άλλος μου το έπαιξε πολύ καβαλάρης
Α: Τι δηλαδή;
Β: Δηλαδή άστο σε μένα και αρ... και μύδια και λοιπά και... μόνο μην μάθω τίποτα άστο σε μένα εκείνο. Τώρα τι εννοεί…
Α: Ποιος;
Β: Ο Μαρινάκης.
Α: Α...
Β: Εγώ στα λέω όλα επειδή σου έχω εμπιστοσύνη, τώρα από εκεί και πέρα καταλαβαίνεις.
Α: Ο Βαγγέλης θέλει να σώσει τον Πανιώνιο, πώς θα γίνει δηλαδή;
Β: Αυτός πιστεύει ότι μπορεί να πέσει ο Ηρακλής. Όπως τα 'χει βάλει κάτω. Όπως μου τα εξηγούσε.
Α: Ναι.
Β: Τώρα, θα γίνει αυτό, δεν θα γίνει γιατί άμα γίνει αυτό πότε (ακατάληπτο) αν μπούμε ενδεχομένως να πάρει ο Πανιώνιος και εμάς γιατί εμάς τώρα άμα δεν πάμε τελικό εμείς με Πανιώνιο, ξέρω 'γω, τι να σου πω. Εγώ (ακατάληπτο) με την Κέρκυρα - κόβεται η σύνδεση.
Ο δεύτερος διάλογος
Β:
Εσύ έχεις μιλήσει καθόλου μαζί του;
Α: Με ποιον;
Β: Με τον Μαρινάκη;
Α: Ναι ο Μαρινάκης θέλει να μείνετε, δεν το συζητάμε αυτό... αλλά από την άλλη πλευρά κάθομαι και αναλογίζομαι ότι στον Πανιώνιο είναι ο Βεντούρης.
Β: Τι πας να αναλύσεις; Εκεί το θέλει επί 10 και μου το 'πε κατ' αρχάς.
Α: Λοιπόν;
Β: Εντάξει, τι να σου πω...
Α: (ακατάληπτο) η λύση ήτανε ο Ηρακλής.
Β: Επειδή θέλω να είμαι ειλικρινής μαζί σου, ας μου δώσει αν τελικά το κάνει με την Κέρκυρα και μετά εγώ θα (ακατάληπτο) τον Πανιώνιο. Με την καλή έννοια, όχι να τον κυνηγάμε το Πανιώνιο. Εγώ θα το παλέψω με τον Πανιώνιο μετά.
Α: Πώς θα στο δώσει με την Κέρκυρα;
Β: Αυτός λέει 'ότι έχει τον (ακατάληπτο) και έχει και έναν άλλο ακόμα παίκτη και κάτι τέτοια μου 'λεγε, κατάλαβες, τι να σου πω ρε φίλε, με κοροϊδεύει, σε κοροϊδεύω.
Α: Όχι, ότι έχει κάνα δύο περιπτώσεις, έχει αλλά... τι να πω, δεν ξέρω πώς το χειρίζεται το θέμα και αυτός έχει τώρα το ντέρμπι το Σάββατο. Πώς θα τα κάνει όλα αυτά ρε παιδί μου, δεν ξέρω τι γίνεται.
Β: Το πιάνω και απ' αλλιώτικα δηλαδή τι θα του πει Ιπστάι, να μην κλοτσάει καλά; Τι να σου πω κι εγώ; Δηλαδή εμείς είμαστε ειλικρινείς, αυτός λέει ότι μπορεί. Για να δούμε τι μπορεί, εγώ πιστεύω ότι κοροϊδεύει, τι να σου πω. Πήγαμε τον Μπάκο εκεί. Ο Μπάκος λέει πρόσεξε καλά του λέει εγώ (ακατάληπτο) ήμουν εντάξει αλλά δεν θέλω να με κοροϊδέψεις, θέλω να ξέρω. Όχι του λέει... τώρα... τι... θα μπορέσει να κάνει.
Α: Μάλιστα. Θα δούμε και τη διαιτησία αύριο.
Β: Εγώ να σου πω την αλήθεια, σήμερα το βράδυ θα φάω μαζί του.
Β: Ωραία πες του εκεί βοήθα και τους άλλους ανθρώπους.
Α: Εμείς τα λέμε ξέρεις και σε άλλο...
Β: Το κατάλαβα, για αυτό σου λέω, πες του κι εσύ βοήθα τους εκεί με την Κέρκυρα πες και ότι είναι μετά ας κάνουν.
Α: Ναι εντάξει θα σε ενημερώσω, Γιωργάρα.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΑΝΤΩΝΑΚΑΚΗΣ "Μέχρι και υποβιβασμοί"

Μετά τον Ανδρέα Φάκο, λόγο για υποβιβασμό των εμπλεκόμενων ΠΑΕ έκανε και ο έτερος αθλητικός εισαγγελέας της ΕΠΟ, Μανόλης Αντωνακάκης. Το αδίκημα της δυσφήμησης του ποδοσφαίρου έχει ήδη παραγραφεί. Τα αδικήματα της δωροδοκίας και του παράνομου στοιχηματισμού υπόκεινται στα άρθρα 21Α και 22Α του πειθαρχικού κώδικα της ΕΠΟ. Οι ποινές που προβλέπονται ξεκινούν από χρηματικά πρόστιμα και φτάνουν στην απαγόρευση εκτέλεσης οποιασδήποτε δραστηριότητας σχετίζεται με το ποδόσφαιρο. Oι ΠΑΕ, ως πρόσωπα νομικού δικαίου, έχουν την αντικειμενική ευθύνη. Προβλέπονται ποινές που φτάνουν έως τον υποβιβασμό στην αμέσως επόμενη εθνική κατηγορία", είπε σε δηλώσεις του στο contra.gr και συμπλήρωσε: "Οι ποινές που προβλέπονται από το ισχύον πλαίσιο είναι πολύ επιεικείς. Πώς μπορεί να επηρεάσει μία ΠΑΕ ένα οικονομικό πρόστιμο, ακόμα και βαρύ; Ακόμα και ο υποβιβασμός δεν συνιστά αυστηρή ποινή. Από ό,τι είμαι σε θέση να γνωρίζω, και η πολιτεία, μέσω του γενικού γραμματέα Αθλητισμού, έχει ζητήσει την αυστηροποίηση των ποινών".
 

Το "βαθύ λαρύγγι" των στημένων

Το 1972, το «Βαθύ Λαρύγγι» ήταν ο πληροφοριοδότης που έδινε κατευθύνσεις στην Washington Post προκειμένου να αποκαλυφθεί πλήρως το σκάνδαλο Watergate. Το 2011, ένα άλλο «βαθύ λαρύγγι» έμελλε να βοηθήσει τις ελληνικές αρχές ώστε να ξετυλίξουν το κουβάρι στην υπόθεση των στημένων αγώνων στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
Η αρχή έγινε με μία ανώνυμη καταγγελία στο αστυνομικό τμήμα Φαλήρου. Αμέσως έγινε αντιληπτό, ότι ο άνθρωπος γνώριζε πρόσωπα και πράγματα. Ακολούθησε μία ανώνυμη επιστολή και το «βαθύ λαρύγγι» μπήκε στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων. Αυτό σημαίνει ότι το όνομά του ίσως να μην αποκαλυφθεί ποτέ. Είναι χαρακτηριστικό, ότι στην πρωτότυπη αμερικάνικη υπόθεση, o πληροφοριοδότης αποκαλύφθηκε 33 χρόνια μετά το σκάνδαλο…
Αμέσως μετά την ένταξή του στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων, ο πληροφοριοδότης για τα στημένα ξεκίνησε συναντήσεις με εισαγγελέα και δύο στελέχη της ΕΥΠ. Οι πληροφορίες που έδινε ήταν συγκλονιστικές. Με απόλυτη ακρίβεια κατάφερε να οδηγήσει την έρευνα σε πρόσωπα και πράξεις, να ρίξει φως στα σκοτεινά σημεία και να δώσει κατευθύνσεις. Τα στελέχη της ερευνητικής ομάδας έτριβαν τα μάτια τους όταν το "βαθύ λαρύγγι" τους διαφώτισε, καθώς αντιλήφθηκαν ότι βρίσκονται μπροστά σε ένα σκάνδαλο τεράστιων διαστάσεων, στο οποίο εμπλέκονται εκατοντάδες άτομα, με προεκτάσεις ακόμη και στο εξωτερικό.
Πώς όμως, θα μπορούσε να γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα με τέτοιες λεπτομέρειες ο πληροφοριοδότης; Πηγές από την Αθήνα αναφέρουν ότι ήταν μέλος της οργάνωσης που έστηνε αγώνες από την Σούπερ λίγκα ως την Γ' εθνική και ήλεγχε παράγοντες, διαιτητές, προπονητές και παίκτες στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Το συγκεκριμένο πρόσωπο, πιθανώς επειδή κάτι είχε σπάσει μέσα στην οργάνωση, φοβήθηκε ότι ο ρόλος του θα γινόταν αντιληπτός από την έρευνα των αρχών. Πήρε την πρωτοβουλία να βοηθήσει, ώστε να επωφεληθεί και των ευεργετικών διατάξεων που προβλέπει ο νόμος για τους μάρτυρες. Λέγεται, ότι στο πόρισμα των 130 σελίδων, δεν περιλαμβάνονται όλα όσα έχει πει. Κάποιες από τις πληροφορίες του, αναφέρονταν και στο κύκλωμα του παράνομου στοιχηματισμού στη Μαλαισία.
5.000 συνομιλίες
Το υλικό που έχουν συγκεντρώσει οι αρχές από μαγνητοφωνημένες συνομιλίες των εμπλεκόμενων στο κύκλωμα είναι τεράστιο. Οι πληροφορίες θέλουν να υπάρχουν 5.000 συνομιλίες, που οδηγούν την έρευνα σε αρκετά διαφορετικά μονοπάτια. Ένα μονοπάτι οδηγεί και στη Μαλαισία, τον παράδεισο του παράνομου στοιχήματος και της μπίζνας που είχαν ανοίξει εκεί μέλη της οργάνωσης. Διότι, οι εμπλεκόμενοι δεν κέρδιζαν χρήματα μόνο από τον ΟΠΑΠ, αλλά και από την τεράστια αγορά του ασιατικού στοιχήματος. "Εγώ δεν παίζω στοίχημα στη Μαλαισία, άλλοι παίζουν εκεί", είχε πει με νόημα ο Αχιλλέας Μπέος στην τηλεοπτική εκπομπή "Δίκη" του Κυριάκου Θωμαΐδη και πράγματι απ' όσα διαρρέουν το όνομα του Μπέου δεν εμπλέκεται στην ιστορία της Μαλαισίας. Υπάρχουν, όμως, πολλοί μπλεγμένοι...
Το ξέπλυμα
Με βάση τα προηγούμενα, είναι πολύ πιθανό μετά τις σημερινές καταθέσεις των συλληφθέντων, αλλά και τις καταθέσεις εκείνων στους οποίους έχει ασκηθεί ποινική δίωξη, να αποσυρθούν από ορισμένους οι κατηγορίες για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και να κατηγορηθούν κάποιοι άλλοι, τα ονόματα των οποίων ακόμη δεν έχουν ακουστεί.
Η εκτίμηση αυτή γίνεται από ανθρώπους, που γνωρίζουν καλά την υπόθεση και την πορεία των ερευνών. Μία ένδειξη γι' αυτήν την εκτίμηση αποτελεί η περίπτωση του Σταύρου Ψωμιάδη. Ο πρόεδρος της Καβάλας συνελήφθη, παρ’ όλο που το όνομά του δεν αναφέρεται στη δικογραφία των 130 σελίδων, ενώ ο πατέρας του και κατ' ουσία ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ, Μάκης Ψωμιάδης, καταζητείται. Το Σάββατο, ο Ψωμιάδης επικοινώνησε με το γραφείο της εκπομπής "Δίκη": "Ο Σταύρος είναι αθώος. Δεν υπάρχει ούτε μία γραμμή ενοχής του στη δικογραφία. Δεν έχει παίξει ποτέ στοίχημα και δεν γνωρίζει από αυτά τα πράγματα. Αφήστε με εμένα, κοιτάξτε το παιδί. Κακώς κατηγορείται", είπε. Η τελευταία πληροφορία ήθελε τον Μάκη Ψωμιάδη να είναι αποφασισμένος να παραδοθεί στις αρχές όταν θα αφεθεί ελεύθερος ο γιος του.
"Θ SPORTS"

ΜΠΑΜΠΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ Υποβιβασμός για όλους

Η αθλητική δικαιοσύνη όχι μόνο οφείλει να ενεργήσει άμεσα αλλά και να προχωρήσει στον υποβιβασμό όσων ομάδων αποδειχτεί ότι εμπλέκονται με το σκάνδαλο των στημένων παιχνιδιών, σύμφωνα με τον γνωστό δικηγόρο Μπάμπη Αποστολίδη, γνώστη τέτοιων θεμάτων λόγω ενασχόλησής του με το ποδόσφαιρο, σε νομικό επίπεδο.
Ο κ. Αποστολίδης, μιλώντας στη "Θ Sports", εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη βούληση που φαίνεται να έχει πλέον η πολιτεία να τιμωρήσει τους ενόχους που λυμαίνονται το ελληνικό ποδόσφαιρο -σε αντίθεση με το παρελθόν- διαχωρίζοντας την ποινική από την αθλητική πλευρά του θέματος.
Ποιο είναι το σχόλιό σας για τη μέχρι τώρα διαδικασία σε νομικό, αλλά και κοινωνικό επίπεδο;
Επιτέλους, αποδεικνύεται ότι όταν υπάρχει η βούληση για να διωχθεί ένα έγκλημα, τίποτε δε μένει κρυφό. Κινήθηκε όλος ο κρατικός μηχανισμός, η ΕΥΠ, η αστυνομία, οι εισαγγελείς, που σημαίνει κρατική βούληση και συντονισμός. Για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, το σπυρί έσπασε και τρέχει πύον. Οι πρώτες χειροπέδες που φορέθηκαν σε άτομα, ουσιαστικά σημαίνει σπάσιμο δεσμών και αλυσίδων που μερικοί είχαν επιβάλει στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Η διαδικασία μέχρι στιγμής, από δικονομικής άποψης, είναι άψογη. Μάλλον μας χρειαζόταν μια γυναίκα για να βάλει σε τάξη ένα ανδρικό άθλημα!
Ανάλογες υποθέσεις είχαν ανακύψει και στο παρελθόν, αλλά πάντα έμπαιναν στο αρχείο. Πόσο διαφορετικά είναι τα πράγματα τώρα; Μπορούμε να ελπίζουμε;
Πιστεύω πως ναι. Πρώτον, υπάρχει πολιτική βούληση. Δεύτερον, έχει εκλείψει πλέον ο νόμος της «ομερτά» και της σιωπής και πολλοί θα ανοίξουν το στόμα τους και θα μιλήσουν. Τρίτον, υπάρχει αδιάσειστο αποδεικτικό υλικό από νόμιμες υποκλοπές και σε συνδυασμό με άλλες αποδείξεις, οδηγούν τους περισσότερους σε καταδίκη.
Πέρα από την ποινική σκοπιά, υπάρχει φυσικά και η αθλητική. Πόσο πιθανό θεωρείται να δούμε ομάδες να υποβιβάζονται;
Αυτό που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε είναι, ότι δεν χρειαζόμαστε μια ποινική απόφαση για να κινηθούν οι πειθαρχικές επιτροπές της ΕΠΟ, η λεγόμενη αθλητική δικαιοσύνη. Είναι υποχρεωμένες να συνεδριάσουν και να επιβάλουν ποινές που μπορούν να φτάσουν μέχρι και στον υποβιβασμό των ΠΑΕ των οποίων τα φυσικά πρόσωπα που είναι μέλη διοικητικών συμβουλίων δυσφημούν το ποδόσφαιρο με την εμπλοκή τους, όχι μόνο στα στημένα παιχνίδια αλλά και στο παράνομο στοίχημα, το διορισμό διαιτητών κτλ. Όταν για παράδειγμα μιλάει ο Μπέος με τον Μαρινάκη για τον τρόπο ορισμού διαιτητή, για μπράβους κ.α, είναι αρκετά για να αποδειχθεί η δυσφήμηση ποδοσφαίρου και ο υποβιβασμός των ομάδων. Δεν καταλαβαίνω γιατί ο Ηρακλής υποβιβάστηκε για πλαστή ασφαλιστική ενημερότητα, η οποία ακόμα δεν έχει αποδειχθεί και δεν έχει καταδικαστεί ποινικά φυσικό πρόσωπο, και δεν μπορούν να υποβιβαστούν ανάλογα ομάδες που εμπλέκονται σε αυτό το σκάνδαλο.
Σας προκάλεσε έκπληξη κάτι από όλα όσα έχουν διαρρεύσει μέχρι στιγμής;
Δεν μου έχει κάνει τίποτα εντύπωση όσον αφορά το μέγεθος των εγκλημάτων. Πριν από 15 χρόνια με τον Κυριάκο Θωμαΐδη είχαμε βρεθεί απέναντι σε απίθανους ανθρώπους -Γκαγκάτση, Λίβα, Σπάθα και άλλους- αλλά εξυγίανση δεν έγινε, γιατί δεν υπήρχε πολιτική βούληση. Το αποτέλεσμα ήταν η τότε παράγκα να γίνει ουρανοξύστης.
Πόσο πρέπει να περιμένουμε για τις αποφάσεις;
Η ποινική διαδικασία είναι λογικό ότι θα αργήσει. Μπορεί να περάσουν 12-18 μήνες για να δούμε κάποιους στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Ελπίζω πάντως να υπάρξουν οι αναγκαίες προφυλακίσεις. Από την άλλη όμως, η αθλητική δικαιοσύνη πρέπει να ενεργήσει άμεσα, εντός της ερχόμενης βδομάδας. Να κληθούν οι ΠΑΕ σε απολογία, να απαγγελθούν κατηγορίες και να ληφθούν αποφάσεις.

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΠΑΠ, NOVA ΚΑΙ ΑΘΩΕΣ ΠΑΕ "Να μην τους αφήσουμε ούτε μαντήλι να κλάψουν"
Έννομο συμφέρον για το σκάνδαλο έχουν πολλές πλευρές, όπως ο ΟΠΑΠ, το συνδρομητικό κανάλι, ακόμα και ομάδες, που έχουν δικαίωμα να ικανοποιηθούν οικονομικά από τους ενόχους. «Ο ΟΠΑΠ θέλοντας να προστατεύσει τα συμφέροντά του μπορεί να κινηθεί με ασφαλιστικά μέτρα και να δεσμεύσει περιουσίες όσων μετέχουν στο κύκλωμα του παράνομου στοιχήματος. Το ίδιο μπορούν να κάνουν και οι διεθνείς εταιρείες στοιχήματος, αλλά και το συνδρομητικό κανάλι. Το ίδιο και κάθε ΠΑΕ ή ερασιτεχνικό σωματείο που ζημιώθηκε από κάποια αλλοίωση αποτελέσματος. Κάθε μέρος που δέχεται βλάβη από την απαξίωση του ποδοσφαίρου ως αποτέλεσμα εγκληματικών πράξεων φυσικών προσώπων, έχουν αστικό δικαίωμα αποζημίωσης. Αυτούς τους κυρίους έχουμε υποχρέωση να μην τους αφήσουμε ούτε μαντήλι να κλάψουν", σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Αποστολίδης.
ΘΟΔΩΡΟΣ ΧΑΣΤΑΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΟΡΓΙΑΣ Περισσότερες αποκαλύψεις

Ο Σωτήρης Βοργιάς ήταν από τους πρώτους που μίλησαν για τη δυσωδία στο ελληνικό ποδόσφαιρο και για το σύστημα που επικρατούσε τα τελευταία χρόνια. Ο πρώην διαιτητής μίλησε στη "Θ Sports" για τις τελευταίες αποκαλύψεις, που έχουν πάρει μορφή χιονοστιβάδας.
"Νιώθω δικαίωση. Προσωπικά, όταν αποφάσισα να μιλήσω, ήμουν αποφασισμένος να περιμένω τα πάντα. Ο λόγος πλέον ανήκει στη δικαιοσύνη. Ό,τι έχει συμβεί τις τελευταίες μέρες είναι για το καλό του ελληνικού ποδοσφαίρου. Πάντως, πιστεύω, ότι θα υπάρξουν και άλλες αποκαλύψεις. Για παράδειγμα ακόμη δεν έχει ανοίξει η κουβέντα γι' αυτούς που όριζαν τους διαιτητές ή γι' αυτούς που διοικούσαν την ομοσπονδία. Η ΚΕΔ είναι έξω απ' όλα αυτά; Η ΕΠΟ και οι παράγοντές της είναι έξω απ' όλα αυτά; Σύμφωνα με το πόρισμα των 130 σελίδων, φαίνεται ότι παραμένουν απ' έξω και αυτό δεν έχει λογική. Γι' αυτό πιστεύω, ότι σύντομα θα υπάρξουν και άλλες δικογραφίες, καθώς και ότι η υπόθεση θα ανοίξει περισσότερο. Πάντως, είναι πολύ δύσκολο να γίνει πρωτάθλημα σε δύο μήνες, αν παραμείνουν στις θέσεις τους αυτοί που κρατούσαν τις τύχες του ποδοσφαίρου στα χέρια τους τους τελευταίους μήνες", τόνισε.
Αναφορικά με τις αποκαλύψεις που είχε κάνει ο ίδιος, λίγους μήνες νωρίτερα, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο με τις κασέτες, ο κ. Βοργιάς τόνισε ότι "οι υποθέσεις σχετίζονται, αλλά εκείνη με τις κασέτες, είναι λίγο πιο παλιά, σε σχέση με όσα είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας. Υπάρχουν άνθρωποι που εμπλέκονταν στις κασέτες, αλλά δεν υπάρχουν στις πρόσφατες αποκαλύψεις".
Η. ΤΑΤΑΛΑΣ

ΣΟΥΠΕΡ ΛΙΓΚΑ Παραιτείται ο Μαρινάκης

Οι ασφυκτικές πιέσεις που δέχεται τα τελευταία 24ωρα ο Βαγγέλης Μαρινάκης , ώστε να παραιτηθεί από τη θέση του προέδρου της Σούπερ λίγκας, λόγω της εμπλοκής του ονόματός του στο σκάνδαλο με τα στημένα παιχνίδια, φαίνεται πως με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα αποδώσουν. Προς αυτήν την κατεύθυνση ήταν οι ανακοινώσεις που έβγαλαν οι ΠΑΕ Παναθηναϊκός, ΑΕΚ και Λάρισα οι οποίες του ζητούν να «μην κρύβεται πίσω από θεσμικές καρέκλες» με τον ίδιο αρχικά να μην κάνει κανένα σχόλιο, αλλά από χθες το απόγευμα να αλλάζει στάση μέσω… διαρροών από κύκλους του Ολυμπιακού.
Σύμφωνα με αυτούς, ο ισχυρός άντρας των ερυθρολεύκων σκοπεύει να προεδρεύσει κανονικά στο αυριανό κρίσιμο διοικητικό συμβούλιο του συνεταιρισμού, αλλά να προλάβει την πρόταση μομφής που σκοπεύουν να καταθέσουν αρκετές ΠΑΕ εναντίον του. Αυτό θα το κάνει με την παραίτησή του από την προεδρία της Σούπερ λίγκας, με πρόφαση πως θέλει να εκτίσει μόνο το ένα από τα δύο χρόνια της κανονικής θητείας του προέδρου, όπως συνηθίζεται μέχρι τώρα

ΕΠΟ
Σήμερα θα συνεδριάσει η εκτελεστική γραμματεία της ΕΠΟ προκειμένου να συζητηθεί το θέμα του σκανδάλου των στημένων αγώνων, αλλά και των ονομάτων που αναφέρονται στο πόρισμα της εισαγγελέως, Πόπης Παπανδρέου. «Πρέπει να μελετήσουμε τη δικογραφία και τις διώξεις και να προχωρήσουμε για τα υπόλοιπα θέματα. Ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας έχει ζητήσει τη δικογραφία από την κυρία Ράικου και θα επιληφθεί άμεσα των πειθαρχικών θεμάτων», δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Σοφοκλής Πιλάβιος.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΠΟΥΡΟΥΣΗ Το "φάρμακο" κυκλοφορούσε ανεξέλεγκτα

"To 'χουν κι οι δικοί μου το ίδιο πράγμα, δεν μπορούν να κοιμηθούνε. Κι όσο περισσότερο παίξουνε, τόσο γίνεται". Τα λόγια ανήκουν στον Μάκη Ψωμιάδη, στο περιβόητο τηλεφώνημα με τον Γιάννη Μπουρούση, στο οποίο ο τελευταίος ζητούσε "φάρμακο". Έτσι η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου άσκησε ποινική δίωξη για παραβάσεις ντόπινγκ και η υπόθεση παίρνει το δρόμο της δικαιοσύνης. Το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι αποδείξεως του εναντίου είναι δεδομένο, υπάρχουν όμως, κάποιες λεπτομέρειες για τους κανόνες του παιχνιδιού.
Η "Θ Sports" πολλάκις κατήγγειλε, ότι στο πρωτάθλημα της Σούπερ λίγκας, δεν γίνονταν φέτος έλεγχοι ντόπινγκ, ούτε κατά την προετοιμασία των ομάδων, ούτε κατά το μεγαλύτερο μέρος της αγωνιστικής περιόδου λόγω απεργίας των δειγματοληπτών. Ούτε καν στον τελικό του κυπέλλου, μεταξύ ΑΕΚ και Ατρόμητου, δεν έγινε έλεγχος. Ακόμη χειρότερα, στο μπάσκετ, δεν έγιναν καθόλου έλεγχοι για ένα χρέος του ΕΣΑΚΕ (περίπου 35.000 ευρώ) προς το ΕΣΚΑΝ.
Επομένως, ο κάθε παίκτης θα μπορούσε να πάρει οποιοδήποτε δυνατό διεγερτικό, το οποίο θα εξαφάνιζε από τον οργανισμό του μέσα σε λίγες μέρες χάρη σε ένα δυνατό διουρητικό. Η δουλειά θα είχε γίνει άψογα. Γι' αυτόν το λόγο, όποιος ζητάει σήμερα να υποβληθεί σε ντόπινγκ κοντρόλ για να αποδείξει ότι είναι καθαρός από φάρμακα που μπορεί να πήρε πριν από δύο μήνες, απλώς κοροϊδεύει όσους τον ακούν και τίποτα παραπάνω.
Υπάρχει και μία ακόμη παράμετρος. Στο ποδόσφαιρο, δεν γίνονται οι ίδιοι έλεγχοι ντόπινγκ σε σχέση με εκείνους των ατομικών αθλημάτων (στίβος, ποδηλασία, κολύμβηση), αλλά οι λεγόμενοι "έλεγχοι των 100 ευρώ". Τα ζητούμενα σε αυτούς τους ελέγχους είναι ελάχιστα, προκειμένου να μειώνεται το κόστος για τις ομάδες και τις ομοσπονδίες. Επίσης, δεν γίνονται αιματολογικοί έλεγχοι στους ποδοσφαιριστές (π.χ. δύο φορές τον χρόνο), και πάλι για λόγους οικονομίας. Σε όλα αυτά, η Πολιτεία απλώς παρακολουθούσε...
HΛΙΑΣ ΤΑΤΑΛΑΣ

"CALCIOPOLI" ΚΑΙ "CORIOPOLI" Una faccia, una razza

Το καλοκαίρι του 2006, την ίδια ακριβώς εποχή που η εθνική Ιταλίας κατακτούσε το παγκόσμιο κύπελλο στα γερμανικά γήπεδα, η ποδοσφαιρική Ιταλία βίωνε τη μέγιστη ντροπή των αποκαλύψεων του σκανδάλου «Calciopoli». Κι επειδή, ως γνωστό, Έλληνες και Ιταλοί είναι «una faccia, una razza», η αποκάλυψη του ελληνικού σκανδάλου στημένων αγώνων έκανε μοιραίες τις συγκρίσεις με όσα συνέβησαν εκείνο το καλοκαίρι στην Ιταλία.
Αυτά που έγιναν...
* Στο «Calciopoli» όλα ξεκίνησαν από νόμιμες τηλεφωνικές παρακολουθήσεις (από την εισαγγελία της Νάπολης) για αγώνες προηγούμενης σεζόν (2004-05). Το ίδιο και στην Ελλάδα, όπου η λίστα της ΟΥΕΦΑ με ύποπτους αγώνες προηγούμενων περιόδων (2007-08, 2008-09) αποτέλεσε αφετηρία προκειμένου η εισαγγελία πρωτοδικών να ζητήσει τη χρήση του «σούπερ κοριού».
* Στην Ιταλία υπήρχε ένα κεντρικό πρόσωπο, ο «αρχιερέας» Λουτσιάνο Μότζι, που δεν δρούσε μόνο προς συμφέρον της ομάδας του (Γιουβένους), αλλά κανόνιζε και αποτελέσματα τρίτων με την επιλογή συγκεκριμένων διαιτητών. Ακριβώς ό,τι φέρεται να έπραττε ο Αχιλλέας Μπέος εδώ...
* Στην υπόθεση ενεπλάκησαν κορυφαίοι Ιταλοί διαιτητές (Ντε Σάντις, Ροζέτι), ακόμη και στελέχη της εθνικής ομάδας για παράνομο στοιχηματισμό (Μπουφόν). Όπως... Ελλάδα: μια (προς το παρόν) χούφτα διαιτητές (Καλόπουλος, Γιάχος, Τρύφωνας) κι ένας τζογαδόρος διεθνής ποδοσφαιριστής (Αβραάμ Παπαδόπουλος).
* Παραγοντικά, η… μισή serie A ήταν τότε μπλεγμένη στο σκάνδαλο (Γιούβε, Μίλαν, Λάτσιο, Φιορεντίνα, Ρετζίνα). Το ίδιο και στην Ελλάδα, όπου στη λίστα των κατηγορουμένων βρίσκει κανείς τα αφεντικά των δύο Ολυμπιακών, της Καβάλας, του Αστέρα Τρίπολης, της Κέρκυρας, του ΠΑΣ Γιάννινα και του Λεβαδειακού.
* Ο «αρχιερέας» Μότζι φώναζε τότε ότι στο σκάνδαλο ήταν μπλεγμένη και η Ίντερ, σε μια εποχή όπου ο Μάσιμο Μοράτι είχε τον ρόλο του… εξυγιαντή (η εφημερίδα «Gazzetta dello Sport», με την οποία σχετιζόταν, δημοσίευσε πρώτη τους διαλόγους των υποκλοπών). Το ίδιο και στην Ελλάδα, όπου ο Μπέος κατηγόρησε δημόσια τον Νικόλα Πατέρα, προ μηνών ως «κομιστή των CD» και μόλις προχθές ως «καταδότη», απορώντας γιατί το όνομά του δεν είναι στη λίστα.
...και αυτά που πρέπει να γίνουν
* Η ιταλική αθλητική δικαιοσύνη αποφάσισε άμεσα. Το ποινικό μέρος της υπόθεσης τελεσιδίκησε μόλις προ 11 ημερών, ωστόσο αθλητικά οι υποθέσεις δικάστηκαν και στους δύο βαθμούς σε διάστημα 60 ημερών, άλλωστε υπήρχε και «deadline» της ΟΥΕΦΑ για τις ομάδες που θα συμμετείχαν στα ευρωπαϊκά κύπελλα.
* Η ιταλική αθλητική δικαιοσύνη δεν είχε περισσότερες αποδείξεις από όσες έχει τώρα η ελληνική, αλλά έλαβε αυστηρές ποινές θεωρώντας τις συνομιλίες ως «παραβίαση των αθλητικών αρχών» και «αποδείξεις επηρεασμού αποτελεσμάτων». Σημειωτέον, πως οι πρωτόδικες ποινές ήταν ακόμη βαρύτερες. Ο εισαγγελέας Παλάτσι ήθελε τη Γιουβέντους στην 3η κατηγορία και τις άλλες ομάδες στη 2η.
* Στα πολιτικά δικαστήρια ο Μότζι γλίτωσε τη φυλακή, αλλά δεν συνέβη το ίδιο με τους Αντόνιο Τζιράουντο (διευθυντής της Γιούβε), Τούλιο Λανέζε (πρόεδρος ομοσπονδίας διατητών), Τιτσιάνο Πιέρι, Πάολο Ντονταρίνι (διαιτητές).
* Η Γιουβέντους υποβιβάστηκε στη serie B, της αφαιρέθηκαν 2 πρωταθλήματα (2005, 2006) και της απαγορεύτηκε η συμμετοχή στο Τσάμπιονς λιγκ. Άλλες 4 ομάδες (Μίλαν, Λάτσιο, Φιορεντίνα, Ρετζίνα) ξεκίνησαν την επόμενη σεζόν με αφαίρεση βαθμών.
* Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, Φράνκο Καράρο, «ξηλώθηκε» σε μια νύχτα και στη θέση του ανέλαβε ο Τζιανκάρλο Αμπέτε.
Δ. ΜΠΟΥΜΠΟΥΓΙΑΤΖΗΣ

FEED POSTS

 
Copyright © -2012 ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΠΙΕΡΙΑΣ All Rights Reserved | Template Design by Favorite Blogger Templates | Blogger Tips and Tricks