Φερέιρα: Είμαι σε μεγάλο club!

Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

 
Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010
Ο Ζεσουάλδο Φερέιρα αφίχθη απόψε (28/12) στην Ελλάδα, προκειμένου από αύριο (29/12) το πρωί να πιάσει και πάλι δουλειά ενόψει της επανέναρξης του πρωταθλήματος που βρίσκει τον Παναθηναϊκό αντιμέτωπο με την Skoda Ξάνθη στα Πηγάδια. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Πορτογαλία για τα Χριστούγεννα, παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα "Record", τονίζοντας πως...
βρίσκεται σε ένα μεγάλο club, όπως είναι οι πράσινοι. Ο 64χρονος τεχνικός αποκαλύπτει τι του ζήτησαν οι διοικούντες ("να νικάμε και να παίζουμε εντυπωσιακά") περιγράφει τις εμπειρίες που έχει αυτό τον πρώτο μήνα στην Ελλάδα και προσθέτει πως "έχω το κουράγιο να αντιμετωπίσω τις προκλήσεις".



* Καμία μεταγραφική περίπτωση δεν είναι προχωρημένη στον Παναθηναϊκό, παρά τα όσα διαδίδονται δεξιά και αριστερά, μετά την αποχώρηση του Κώστα Αντωνίου. Απαντες, περιμένουν την έλευση του Κάρλος Φρέιτας, μέσα στο Σαββατοκύριακο, καθότι είναι άρρωστος και παραμένει στην Πορτογαλία, ούτως ώστε ο τεχνικός διευθυντής του Τριφυλλιού σε συνεργασία με τον Ζεσουάλδο Φερέιρα να "τρέξει" την μεταγραφική ενίσχυση. Το όνομα του διεθνούς σλοβάκου επιθετικού της Σάλκε, Ερικ Γέντριτσεκ είναι ένα από τα δεκάδες που έχουν προταθεί στους πράσινους, δίχως, ωστόσο να υπάρχει κάτι προχωρημένο...
* Αρνητικός είναι σε πρώτη φάση ο Ελίνι Δημούτσος για να μετακομίσει στην Κύπρο ως δανεικός στον Απόλλωνα Λεμεσσού.

- Πως σας φαίνεται η ελληνική εμπειρία που έχετε εδώ και έναν μήνα;"Ήξερα ότι θα βρω μία τελείως διαφορετική εμπειρία. Ήρθα σε μία ομάδα που είναι πρωταθλήτρια στην χώρα της, που κατέκτησε το κύπελλο και ήταν ακόμα στο Τσάμπιονς Λιγκ και είχε να δώσει δύο παιχνίδια. Η πρόταση που μου έγινε ήταν να κάνω την ομάδα να παίζει καλύτερα, όπως φωνάζουν οι οπαδοί της και να πάρουμε και πάλι το πρωτάθλημα. Μου ζήτησαν αυτά που θέλει ο καθένας μας. Να νικάμε και να παίζουμε εντυπωσιακά.
Δεν είναι κάτι ασυνήθιστο, αλλά παραμένει μία τελείως νέα πραγματικότητα από την στιγμή που η επικοινωνία δεν είναι εύκολη. Η πρόθεση του συλλόγου είναι να φέρει μερικούς παίκτες-ονόματα και προπονητές με σπουδαίο βιογραφικό. Στα πρώτα παιχνίδια είχα την ευκαιρία να μάθω σχεδόν όλους τους παίκτες μου και να αποκτήσω μία πιο καθαρή εικόνα. Γνωρίζω, όμως, πολύ καλά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε".
- Δεν είναι μεγάλο το ρίσκο καθώς αφορά ένα ρόστερ καταδικασμένο να νικάει, αλλά χωρίς να μπορείτε να παρέμβετε πολύ;
"Ασφαλώς και είναι ένα ρίσκο, αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί να μην το αποδεχτώ. Ο Παναθηναϊκός είναι ένας φανταστικός σύλλογος. Τώρα, με την πίεση 14 καθημερινών εφημερίδων, οι οποίες λένε κάθε ιστορία που μπορεί να φανταστεί κανείς, τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα. Κι όλα αυτό βγαίνει στον αγωνιστικό χώρο. Επαναλαμβάνω, όμως. Είμαι σε ένα μεγάλο club".
- Με τόσες δυσκολίες είναι αυτό το πιο δύσκολο εγχείρημα στην καριέρα σας;
"Όχι! Κάθε πρόκληση είναι δύσκολη. Είναι διαφορετική πρόκληση, αλλά δεν εμπεριέχει περισσότερο ή λιγότερο ρίσκο από αυτά που αντιμετώπισα στο παρελθόν. Όλες οι ομάδες, στις οποίες ήμουν προπονητής είχαν τα ρίσκα τους. Ένα από τα χαρακτηριστικά μου είναι ότι δεν φοβάμαι. Δεν προκαλώ συγκρούσεις, αλλά δεν τις αποφεύγω κιόλας. Δεν ρίχνω τον εαυτό μου στους λύκους διότι έχω την σύνεση να καταλάβω ότι αν το κάνω θα χάσω τα πάντα. Έχω, όμως, το κουράγιο να αντιμετωπίσω τις προκλήσεις".
- Μπορείτε να δώσετε μία ευρωπαϊκή διάσταση στον Παναθηναϊκό;
"Ο Παναθηναϊκός, πριν μιλήσουμε για την Ευρώπη, πρέπει να είναι πρώτος στην Ελλάδα και να ξεπεράσει τους περιορισμούς που του βάζει το ελληνικό πρωτάθλημα και οι οποίοι είναι περίπου οι ίδιοι με αυτούς του πορτογαλικού. Πρέπει να προετοιμάσουμε μία ομάδα που θα νικάει συνέχεια εντός συνόρων και που θα είναι σε θέση να κάνει καλές εμφανίσεις στην Ευρώπη. Η Πόρτο κατάφερε να τις ξεπεράσει αυτές τις δυσκολίες. Δεν ήταν εύκολο, αλλά είναι εφικτό".
- Κάποια ομάδα πρέπει να έχετε στο μυαλό για να κάνετε την αντιστοιχία με την εικόνα του Παναθηναϊκού;
"Δεν είναι εύκολο αυτό. Πρέπει να προσαρμοστώ στους παίκτες που υπάρχουν εδώ, στους ρυθμούς τους, στην κουλτούρα τους. Θέλω να φτιάξω αυτό που θέλω να έχει κάθε ομάδα που ηγούμαι. Είμαστε πολύ μακριά από το να μπορούμε να πούμε αυτή η ομάδα είναι καλή, είναι δυνατή. Δεν έχουμε πολύ χρόνο, αλλά υπάρχει χρόνος για να βελτιωθούμε".
- Όταν αποδεχτήκατε την πρόκληση, πέρασαν από το μυαλό σας τα αποτυχημένα περάσματα του Φερνάντο Σάντος και του Ζοζέ Πεσέιρο από την ομάδα;
"Η ατμόσφαιρα του ελληνικού ποδοσφαίρου σε οδηγεί σε αυτό. Προπονητές με καλά βιογραφικά αναγκάζονται να προσαρμοστούν σε συνθήκες που δεν είναι καλές για τον οποιονδήποτε".
- Υπάρχει ένας Πορτογάλος ποδοσφαιριστής που θα θέλατε να αποκτήσετε τον Ιανουάριο;
"Μπορεί να υπάρχουν 1-2 παίκτες, αλλά δε θέλω να πω κάτι γι΄αυτό. Αν παρατηρήσει κανείς τις απαιτήσεις που έχει ο Παναθηναϊκού θα δει κανείς αφορούν παίκτες που ασφαλώς δεν είναι μέτριοι και που αγωνίζονται σε μεγάλες ομάδες στην Πορτογαλία".
- Μπορείτε να μας πείτε τι πήγε λάθος στην Μάλαγα;
"Το τι έγινε λάθος είναι εύκολο να στο πω. Ο στόχος ήταν να φτιάξουμε μία καλή ομάδα και να αλλάξουμε το μέγεθος του συλλόγου. Στα τέσσερα πρώτα παιχνίδια παίξαμε με τις καλύτερες ομάδες της Ισπανίας."
- Με την αγορά της ομάδας από τον δισεκατομμυριούχο Άραβα υπήρξε η εντύπωση πως θα υπήρχαν πολλά χρήματα για να ξοδευτούν.
"Πρώτα απ' όλα ήταν σημαντικό να φτιάξουμε μία δομή που σταδιακά θα επένδυε σε παίκτες. Πάντως αν και υπήρχαν πολλά χρήματα, κανείς δεν ήθελε να έρθει στην Μάλαγα. Το αποτέλεσμα, όμως, δεν ήταν δική μου απόφαση, αλλά του ιδιοκτήτη. Αυτοί ήταν που απέτυχαν στα όσα είχαν υποσχεθεί, όχι εγώ."
- Ήταν μία αποτυχία στην καριέρα σας;
"Όχι, ήταν ένα διαφορετικό και ενδιαφέρον πρότζεκτ, αλλά το ποδόσφαιρο δεν ήταν πάντα έτσι όπως το θες εσύ."
- Σκεφτήκατε να αποσυρθείτε μετά την Μάλαγα;
"Όχι. Το σκέφτηκα όταν έφυγα από την Πόρτο."
- Και γιατί δεν το κάνατε;
"Διότι η πρόσκληση της Μάλαγα ήταν πολύ συναρπαστική και πήγαινα σε μια δουλειά διαφορετική από αυτές που είχα κάνει μέχρι τότε."
- Φεύγοντας από την Μάλαγα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα συμφωνήσατε με τον Παναθηναϊκό; Είναι αυτού του είδους η δουλειά που θα σας κρατήσει μακριά από την αποχώρηση.
"Είναι κάτι το τελείως διαφορετικό. Είναι διαφορετικό να είσαι σε μία ομάδα με δύναμη, να επιστρέφεις σε ένα μεγάλο σύλλογο. Όσο περνούν τα χρόνια θα πλησιάζω στο τέλος της καριέρας μου και δε θα έχω τέτοιες ευκαιρίες να βρεθώ σε έναν τόσο μεγάλο σύλλογο. Τα προηγούμενα δέκα χρόνια ήμουν στην Μπενφίκα, την Μπράγκα και την Πόρτο.  Άντε να προσθέσω και την Μάλαγα..."http://www.sport.gr/

FEED POSTS

 
Copyright © -2012 ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΠΙΕΡΙΑΣ All Rights Reserved | Template Design by Favorite Blogger Templates | Blogger Tips and Tricks