Σε τι είπε “ναι” ο Πλατινί και σε τι “όχι”

Τρίτη 10 Μαρτίου 2015


..

Σε τι είπε “ναι” ο Πλατινί και σε τι “όχι”

Ο Μιχάλης Τσόχος γράφει για την “άτυπη” συνάντηση Πλατινί – Κοντονή, για την ενόχληση του προέδρου της UEFA, για όσα συμφώνησε, αλλά και για όσα αρνήθηκε να συζητήσει. H ατάκα για τον “αποκλεισμό” ελληνικών ομάδων. 

Ο πρόεδρος της UEFA Μισέλ Πλατινί, δέχτηκε πολύ ευχαρίστως να συναντηθεί με τον Υφυπουργό Αθλητισμού Σταύρο Κοντονή και μάλιστα το έκανε και κατά παράβαση... Βοήθησε σε αυτό και οι πολύ καλές σχέσεις του Υφυπουργού, (ο οποίος είχε προετοιμαστεί πολύ καλά και είχε δουλέψει εδώ και καιρό τις λεπτομέρειες αυτής της συνάντησης) με τον Θόδωρο Θεοδωρίδη, υψηλόβαθμο στέλεχος της UEFA και δεξί χέρι του Πλατινί.

Εξυπακούεται ότι και ο κύριος Θεοδωρίδης συμμετείχε σε αυτήν την άτυπη συνάντηση. Στο “άτυπη” δεν επιμένω προσωπικά, αλλά επιμένει η ίδια η UEFA. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο κανείς αξιωματούχος της δεν έκανε δηλώσεις επί του θέματος, για αυτό ακριβώς τον λόγο, δεν επιβεβαιώνουν καν επίσημα ότι έγινε η συνάντηση, για αυτόν ακριβώς τον λόγο, το meeting ξεκίνησε με γκρίνια από την πλευρά των ανθρώπων της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας προς τον Ελληνα Υπουργό...


Η ενόχληση προς τον κύριο Κοντονή...

Γιατί όλη αυτή η τυπολατρία... Δεν είναι ακριβώς τυπολατρία, είναι θέμα καταστατικού της UEFA. Σύμφωνα με αυτό, δεν επιτρέπεται ο πρόεδρος της UEFA να συναντηθεί με οποιονδήποτε Υπουργό ή αξιωματούχο, κάποιας κυβέρνησης, χωρίς στη συνάντηση αυτή να υπάρχει και κάποιος εκπρόσωπος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της εκάστοτε χώρας. Με λίγα λόγια ο Πλατινί έκανε εξαίρεση, όταν αποδέχτηκε το αίτημα του Ελληνα Υπουργού να συναντηθεί μαζί του και με τους συνεργάτες του, χωρίς την παρουσία κάποιου εκπροσώπου της ΕΠΟ (είπαμε ο Κοντονής το είχε δουλέψει πολύ καλά και το είχε προετοιμάσει άριστα αυτό το ταξίδι).

Η γκρίνια των ανθρώπων της UEFA όταν λοιπόν έφτασε ο κύριος Κοντονής στα γραφεία της, στην Νιόν ήταν μεγάλη. “Κακώς ανακοινώσατε ότι θα συναντηθούμε. Κακώς δώσατε τόσες λεπτομέρειες στην δημοσιότητα. Η συνάντηση αυτή είναι πολύ ουσιαστική, αλλά άτυπη, όπως σας έχουμε τονίσει. Ναι, θα τα πούμε, ναι είμαστε μαζί σας στο να βρούμε λύση στα προβλήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου, αλλά τύποις δεν συναντηθήκαμε ποτέ...”.

Φυσικά το θέμα ξεπεράστηκε με τον Υπουργό να απαντά στην ενόχληση των παραγόντων της UEFA ότι αντιλαμβάνεται αυτό που του λένε, αλλά το ενδιαφέρον στην Ελλάδα για το θέμα είναι τεράστιο και δεν γίνονταν να μην είχε μία βασική ενημέρωση ο ελληνικός λαός. Για αυτό ακριβώς τους είπε ότι μετά το τέλος της συνάντησης θα έδινε και μία τυπική πληροφόρηση για όσα ειπώθηκαν σε αυτήν, διότι δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά...

Πάμε τώρα και στην μη τυπική ενημέρωση. Στην ουσία δηλαδή. Σύμφωνα με όσα είναι σε θέση να γνωρίζει το gazzetta από ανθρώπους που συμμετείχαν στη συνάντηση αυτή, το κλίμα ήταν πολύ καλό, υπήρξαν πράγματα στα οποία συμφώνησαν, πράγματα στα οποία διαφώνησαν (σε ένα από αυτά κάθετα) και πράγματα τα οποία όχι απλώς δεν τους τρόμαξαν τους ιθύνοντες της UEFA αλλά τους άφησαν σχεδόν παγερά αδιάφορους.

Που συμφώνησαν...

Οι εκπρόσωποι της UEFA άκουσαν με πολύ μεγάλη προσοχή τον Υπουργό στα θέματα βίας. Και αυτοί είναι πολύ ενοχλημένοι από τις εικόνες που είδαν από το ντέρμπι και αυτοί γενικώς έχουν προβλήματα και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις με τα ελληνικά club αναφορικά με τα περιστατικά βίας. Ο κύριος Πλατινί κατάλαβε τους λόγους για τους οποίους ο Κοντονής δεν επέτρεψε να γίνουν αγώνες με κόσμο, του είπε να πάρει όσο πιο αυστηρά μέτρα γίνεται, του τόνισε ότι έχει την αμέριστη συμπαράστασή του και του πρότεινε και λύση. “Αστους να λύσουν το πρόβλημα μόνοι τους, όπως οι Αγγλοι. Εσείς μαζί με την ΕΠΟ βάλτε το πλαίσιο (ηλεκτρονικό εισιτήριο, κάμερες, κ.τ.λ.π) και μετά κάντε το όπως στην Αγγλία. Για ότι συμβαίνει μέσα στο γήπεδο, να έχουν την ευθύνη αυτοί, οι σύλλογοι, να έχουν την αστυνόμευση και την προστασία του χώρου, ιδιωτικές εταιρείες που θα πληρώνουν οι ομάδες. Και εσείς να παίρνεται τα στοιχεία και να κάνετε συλλήψεις και να μην αφήνετε κανέναν ταραχοποιό να ξαναμπεί στο γήπεδο” ήταν μέσες άκρες η πρόταση του Πλατινί με τον Υπουργό να μην διαφωνεί, ή τουλάχιστον να μην λέει κάτι αντίθετο. Απλώς ο κύριος Κοντονής επέμενε στο να εφαρμοστεί το πλαίσιο ποινών που εφαρμόζεται και στους αγώνες των διοργανώσεων της UEFA με τον Πλατινί να λέει “ασφαλώς, αυτό δεν μπορεί να σας το αρνηθεί η ΕΠΟ”.

Γενικά σε αρκετά ζητήματα από αυτά που έθεσε η ΕΠΟ από την πλευρά της UEFA υπήρξε μεγάλη κατανόηση και διάθεση για συνεργασία με τους ανθρώπους της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας να προσπαθούν να δείξουν στον Υπουργό, ότι όχι μόνο δεν είναι “απέναντί του” αλλά έχουν διάθεση και να τον βοηθήσουν. Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα και στο θέμα των στημένων αγώνων. Ο κύριος Κοντονής έκανε αναφορά και η απάντηση που πήρε ήταν περίπου “ότι θες να σε βοηθήσουμε”. Του εξήγησαν τους μηχανισμούς που έχουν φτιάξει προκειμένου να εντοπίζουν τέτοιο ματς, του επιβεβαίωσαν ότι υπάρχουν συχνά ενδείξεις για ύποπτα ελληνικά ματς και του τόνισαν ότι σε αυτό το θέμα θα του προσφέρουν κάθε δυνατή βοήθεια που θα ζητήσει.


Που διαφώνησαν...

Εκεί που δεν υπήρξε κανένα σημείο επαφής και πιθανότατα δεν θα υπάρξει και ποτέ ήταν στο θέμα της εκλογής του προέδρου της ΕΠΟ και στον τρόπο με τον οποίο διεξάγονται οι εκλογές της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Ο κύριος Κοντονής έθεσε το θέμα και πριν καν ολοκληρώσει ο κύριος Πλατινί χαμογελούσε... Ηταν προφανώς προετοιμασμένος για το ενδεχόμενο μία ακόμη Κυβέρνηση να θέσει αυτό το θέμα και απάντησε. “Μην κουράζεστε με το να μας εξηγήσετε λεπτομέρειες. Αυτό δεν γίνεται. Ο τρόπος με τον οποίο εκλέγεται ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας, είναι ο ίδιος με τον οποίο εκλέγομαι και εγώ και ο κάθε πρόεδρος της UEFA. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν πρόκειται να τον αμφισβητήσω, ούτε εγώ, ούτε η FIFA, ούτε κανένας ποδοσφαιρικός θεσμός παγκοσμίως. Αν υπάρχουν παρατυπίες ή παρανομίες, ή καταγγελίες για δωροδοκίες να τις ψάξετε μέχρι τέλους, πάντως να αλλάξει ο τρόπος εκλογών, απλά δεν γίνεται. Οπως στην UEFA η ψήφος της Ανδόρας έχει την ίδια δύναμη και σημασία με την ψήφο της Γερμανίας, έτσι συμβαίνει και στην Ελλάδα".


Το ενδεχόμενο αποκλεισμού των ελληνικών συλλόγων...

Ο κύριος Κοντονής κάποια στιγμή όντως όπως ανέφερε και το δελτίο Τύπου του Υπουργείου έθεσε το θέμα μη συμμετοχής των ελληνικών συλλόγων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Χωρίς να ξέρω τι ακριβώς στόχευε ο κύριος Κοντονής βάζοντας στο τραπέζι των συζητήσεων αυτό το ενδεχόμενο οι ιθύνοντες της UEFA δεν αντέδρασαν. Του είπαν ένα τελείως τυπικό “εμείς δεν θα θέλαμε να συμβεί κάτι τέτοιο και δεν θα θέλαμε να φτάσετε σε αυτό το σημείο. Ελπίζουμε να βρείτε λύση και να μην χρειαστεί να φτάσετε σε αυτό το σημείο, αλλά και πάλι είναι δικό σας θέμα. Απλώς αν το αποφασίσετε να μας ενημερώσετε σύντομα προκειμένου να φτιάξουμε τους πίνακες των ευρωπαϊκών διοργανώσεων για την επόμενη σεζόν, χωρίς να υπολογίζουμε τα ελληνικά club”.

Και εδώ που τα λέμε είναι και φυσιολογικό. Σιγά μην κάτσει να σκάσει η UEFA για το αν θα παίξει στην Ευρώπη, ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός, ο ΠΑΟΚ ή ο Αστέρας Τρίπολης.


Συμπερασματικά...

Γενικά η συνάντηση πήγε μάλλον καλά για τον κύριο Κοντονή αν ήξερε τι να περιμένει. Για αυτό και σε γενικές γραμμές ήταν ικανοποιημένος. Αυτό βέβαια που έγινε σαφές είναι ότι από εδώ και στο εξής, σε όλες τις συζητήσεις, αλλά και τις επιτροπές που θα δημιουργηθούν θα μετέχει και η ΕΠΟ, πράγμα που ο Υπουργός και ήξερε ότι θα συμβεί και το περίμενε. Οι ισορροπίες είναι πλέον λεπτές. Κάποια πράγματα είναι βέβαιο ότι μπορούν να προχωρήσουν, κάποια άλλα όχι..
gazzetta.grk

FEED POSTS

 
Copyright © -2012 ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΠΙΕΡΙΑΣ All Rights Reserved | Template Design by Favorite Blogger Templates | Blogger Tips and Tricks