Αυτό είναι το προσχέδιο του νέου αθλητικού νόμου!

Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Αυτό είναι το προσχέδιο του νέου αθλητικού νόμου! 

Το προσχέδιο του νέου αθλητικού νόμου κατατέθηκε στη Βουλή για δημόσια διαβούλευση και το gazzetta.gr παρουσιάζει τα σημαντικότερα ..
σημεία του!
Το προσχέδιο κατατέθηκε για δημόσια διαβούλευση από τον Γιάννη Ανδριανό και στα 118 του άρθρα υπάρχουν προτάσεις που... σίγουρα θα προκαλέσουν κάποιες αντιδράσεις! Δια νόμου απαγόρευση των μετακινήσεων, αυστηρότερες ποινές, κωλύματα, μειωμένεες θητείες. Το gazzetta.gr παρουσιάζει συνοπτικά τα σημαντικότερα σημεία, ενώ στο τέλος του κειμένου μπορείτε να βρείτε ολόκληρο το νομοσχέδιο.
(Διαβάστε ΕΔΩ όλο το νομοσχέδιο.)

Όσον αφορά το μείζον θέμα της βίας, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το νομοσχέδιο, η ηλεκτρονική εποπτεία και το ονομαστικό εισιτήριο γίνονται υποχρεωτικά για όλα τα γήπεδα. Για όσους προβούν σε φθορά των συστημάτων, προβλέπονται πειθαρχικές και ποινικές κυρώσεις. Σε περίπτωση που κάποιο γήπεδο δεν έχει ηλεκτρονική εποπτεία ή ονομαστικό εισιτήριο, τότε οι αγώνες θα μπορούν να γίνουν μόνο κεκλεισμένων των θυρών! Επίσης, αυξάνονται οι αρμοδιότητες του Αθλητικού Εισαγγελέα, ο οποίος θα μπορεί να ζητήσει από το δικαστήριο τη διάλυση λέσχης φίλων αθλητικού σωματείου και ΑΑΕ.

Οι οργανωμένες μετακινήσεις απαγορεύονται πλέον δια νόμου, ενώ απαγορεύεται και η μαζική διάθεση εισιτηρίων. Δεν θα μπορεί ,δηλαδή, για παράδειγμα ο τάδε σύνδεσμος να πάρει 600 εισιτήρια και να τα δώσει στα μέλη του. Όλα θα διατίθεται μέσω των συλλόγων. Εκεί παρουσιάστηκε ένα θέμα με τα διαρκείας, αλλά υπήρξαν δεσμεύσεις ότι έχει λυθεί. Ποινικές και πειθαρχικές διώξεις θα υπάρχουν και στις ΑΑΕ οι οποίες οργανώνουν μετακίνηση ή διαθέτουν εισιτήρια οργανωμένα και προβλέπεται προσωποποίηση ποινών στα στελέχη των Λεσχών, οι οποίες απεμπλέκονται από τις Ανώνυμες Εταιρείες. Υπάρχουν ειδικές ποινικές προβλέψεις για την προξένηση βλάβης σε κάμερες, τη χρήση λέιζερ, και την εκδήλωση ρατσισμού. Στα αδικήματα βίας, θα υπάρχουν ποινές ανάλογα με την ηλικία και θα ξεκινούν από κοινωνική εργασία, φτάνοντας μέχρι την κάθειρξη.

Είναι σημαντικό το κομμάτι που έχει να κάνει με τα κωλύματα. Προβλέπεται εξορθολογισμός και πρόσθεση νέων κωλυμάτων για φορείς αθλητισμού στην κατεύθυνση της διαφάνειας. Δηλαδή ένας παράγοντας, ο οποίος έχει ακόμα και σε εκκρεμότητα δικαστική διαμάχη, δεν μπορεί να συμμετέχει με ιδιότητα σε σωματείο.

Στους αθλητές, το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα μεταγραφής τους, αν υπάρχει σοβαρός λόγος, όπως π.χ η έλλειψη προπονητή, των μέσων προπόνησης κ.ο.κ. Σε περίπτωση θετικών κρουσμάτων ντόπινγκ, προβλέπεται αμετάκλητη τιμωρία από κάθε είδους παροχές της πολιτείας και αποκλεισμός του δια βίου από τις Εθνικές Ομάδες, όπως και ανάκληση ευεργετημάτων που τυχόν έχουν χορηγηθεί. Αντίστοιχες είναι οι προβλέψεις και για τους προπονητές. Η 100% μοριοδότηση καταργείται (όλοι θα πρέπει να δώσουν εξετάσεις), ενώ επαναπροσδιορίζονται οι υποτροφίες. Για τους αθλητές των Εθνικών ή των προεθνικών που έχουν μπροστά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, θα παρέχονται διευκολύνσεις, ενώ για τους οικονομικά αδύναμους αθλητές, σε συνεργασία με την ΕΟΕ θα υπάρχει μέριμνα. Απαραίτητη προϋπόθεση για συμμετοχή σε προπονήσεις και αγώνες θα είναι η πιστοποίηση της υγείας του αθλητή.

Στα αθλητικά σωματεία θα επιτρέπονται πλέον κάθε είδους εμπορικές δραστηριότητες για την αντιμετώπιση των λειτουργικών και αθλητικών αναγκών, με την επιφύλαξη ότι δεν αναιρείται ο μη κερδοσκοπικός χαρακτήρας του. Πλέον ο αρμόδιος υπουργός θα μπορεί να διαλύσει ένα σωματείο για συγκεκριμένους λόγους. Τα σωματεία θα είναι και τα μόνα που θα ψηφίζουν στις γενικές συνελεύσεις των αθλητικών ομοσπονδιών, σε αντίθεση με τις Ενώσεις. Σχετικά με τις Ομοσπονδίες, μια σημαντική αλλαγή που προωθεί ο Υφυπουργός είναι οι θητείες. Τα Δ.Σ θα έχουν τετραετείς θητείες, ενώ οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι θα έχουν δικαίωμα για μια μόνο ανανέωση, απόφαση που μπορεί να βάλει τέλος στους... αιώνιους εκπροσώπους.

Η διαιτησία ανεξαρτητοποιείται. Kάθε περιφερειακή ενότητα θα έχει έναν σύνδεσμο, ενώ οι θητείες στις Ομοσπονδίες θα είναι τετραετής με δυνατότητα ανανέωσης μόνο μια φορά. Η ΚΕΔ θα είναι πενταμελής. Ο πρόεδρος θα είαι από την ομοσπονδία του οικείου αθλήματος, μέσω προκήρυξης και επιλογή αυτού με συγκεκριμένα κριτήρια, ένα μέλος από επαγγελματικό σύνδεσμο, από κατάλογο διεθνών διαιτητών της τελευταίας δεκαετίας που δίνει η ομοσπονδία διαιτητών και τα υπόλοιπα τρία μέλη από κλήρωση από κατάλογο δώδεκα διεθνών διαιτητών της οικείας ομοσπονδίας διαιτητών μετά από προκήρυξη. Παρότι ο πρόεδρος θα είναι μέλος της Ομοσπονδίας, ο τρόπος ορίζεται από τον αθλητικό νόμο.

Αναβαθμίζεται η ΕΟΕ και ο ρόλος της, ενώ ζητείται η άποψή της και για τις επιχορηγήσεις. Θα έχει άποψη για τις προδιαγραφές και τις προϋποθέσεις για τη διάθεση χρημάτων στους αθλητές.
Όσον αφορά την Παραολυμπιακή Επιτροπή, τα μέλη θα εκλέγονται και δεν θα ορίζονται από τον αρμόδιο Υπουργό όπως γινόταν μέχρι τώρα, ενώ θα προβλεφθούν κατηγορίες αναπηρίας που έως σήμερα δεν εντάσσονταν πουθενά (όπως οι νεφροπαθείς).

Για πρώτη φορά θα οριστεί η ιδιότητα του προπονητή και θα θεσπιστούν διαφανείς διαδικασίες για την εκλογή στις Εθνικές ομάδες. Κανένα τμήμα ή κλάδος δεν μπορεί να λειτουργήσει αν δεν έχει προσληφθεί προπονητής, ενώ για πρώτη φορά προβλέπονται ειδικές εξετάσεις και σεμινάρια, κυρίως όσον αφορά τους ανήλικους, προκείμενου να διαφυλαχθεί η ακεραιότητάς τους. Στη Γ.Γ.Α θα συσταθεί Εθνική Σχολή Προπονητών, ενώ θα αναβαθμιστούν και θα εκσυγχρονιστούν οι ήδη υπάρχουσες.

Η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού καταργείται και οι αρμοδιότητές της περνούν στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Οι αναβολές περνούν στο Δημοσίας Τάξεως, ενώ ο νομοθέτης θα έχει τη δυνατότητα να ζητήσει γνωμοδότηση του CAS, σε περίπτωση τυχόν ρητών αντίθετων καταστατικών διατάξεων της οικείας διεθνούς ομοσπονδίας κάθε αθλήματος, για θέματα ανάδειξης, συγκρότησης, θητείας οργάνων διοίκησης των αθλητικών φορέων, διαιτησίας και αθλητικών δικαιοδοτικών οργάνων.

Τέλος, προβλέπονται ποινές για αθλήτές μη τραυματίες που αρνούνται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην Εθνική: «Αθλητής που αρνείται να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην οικεία εθνική ομάδα για λόγους άλλους εκτός από ιατρικούς τιμωρείται από το αρμόδιο πειθαρχικό όργανο της οικείας αθλητικής ομοσπονδίας σύμφωνα με όσα ορίζονται στον ειδικό κανονισμό της με ποινή ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΝΕΟΥ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ 9  αποκλεισμού από τους αγώνες της εθνικής ομάδας για χρονικό διάστημα από ένα (1) έως δέκα (10) έτη και από τους αγώνες πρωταθλήματος και κυπέλλου της οικείας ομοσπονδίας για χρονικό διάστημα από έξι (6) έως δώδεκα (12) μήνες, η οποία δεν αναστέλλεται για κανένα λόγο. Αθλητής που τιμωρείται για παράβαση της διάταξης της παρούσας παραγράφου παύει να δικαιούται τις κάθε είδους παροχές της ομοσπονδίας, όπως επίσης και τις κάθε είδους παροχές που προβλέπονται από τις διατάξεις του παρόντος».

*Υπενθυμίζουμε ότι είναι πιθανόν να υπάρχουν σημαντικές διαφορές με το τελικό προς ψήφιση κείμενο, καθώς το προσχέδιο ακόμα βρίσκεται στο στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης.
gazzetta.gr

FEED POSTS

 
Copyright © -2012 ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΠΙΕΡΙΑΣ All Rights Reserved | Template Design by Favorite Blogger Templates | Blogger Tips and Tricks