ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΒΙΑ.Τι προβλέπει ο τελευταίος νόμος.

Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

Τι προβλέπει ο τελευταίος νόμος. Ο θάνατος του Κώστα Κατσούλη στις εξέδρες του γηπέδου του Ηρόδοτου από χτυπήματα που δέχθηκε στο..
κεφάλι, επικαιροποίησε το ενδιαφέρον για το νομικό πλαίσιο που υπάρχει για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό.

Το πιο πρόσφατο και άρα εν ισχύι νομοθέτημα είναι του 2012 και φέρει τον τίτλο «αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα, του ντόπινγκ, των προσυνεννοημένων αγώνων και λοιπές διατάξεις».

Η βασική τομή του νόμου 4049/2012 στο θέμα της αντιμετώπισης της βίας είναι η μερική επαναφορά του «ιδιώνυμου αδικήματος».

Στο άρθρο 3 αναφέρεται ότι η στερητική της ελευθερίας ποινή «δεν αναστέλλεται ούτε μετατρέπεται σε περίπτωση που α) ο δράστης κατά την τέλεση των πράξεων χρησιμοποίησε όπλο ή κάθε άλλου είδους μέσο, ικανό και πρόσφορο να προκαλέσει κίνδυνο για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα τρίτων ή β) από τη βαρύτητα της πράξης, τις περιστάσεις τέλεσης αυτής, από τα αίτια που όρισαν τον δράστη σε αυτήν και την προσωπικότητά του προκύπτει αντικοινωνικότητα αυτού και σταθερή ροπή του σε διάπραξη νέων εγκλημάτων στο μέλλον».

Εξαίρεση στον κανόνα αποτελεί η δυνατότητα του δικαστή να μετατρέψει την ποινή σε παροχή κοινωφελούς εργασίας κατόπιν αιτήματος του καταδικασθέντος εφόσον δεν είναι υπότροπος και δεν κρίνεται ιδιαιτέρως επικίνδυνος για τη ζωή και την περιουσία τρίτων, καθώς και για την ομαλή τέλεση αθλητικών εκδηλώσεων.

Στην παράγραφο 2 του ίδιου άρθρου αναφέρεται ότι σε περίπτωση καταδίκης «το δικαστήριο επιβάλλει υποχρεωτικά και για το χρονικό διάστημα δύο έως πέντε ετών στον δράστη απαγόρευση προσέλευσης και παρακολούθησης όλων των αθλητικών εκδηλώσεων, αδιακρίτως αθλήματος, ακόμη και εκείνων που διεξάγονται εκτός της ελληνικής επικράτειας, στις οποίες μετέχει ομάδα σε αγώνα της οποίας ή με αφορμή αγώνα της οποίας τελέσθηκε η αξιόποινη πράξη».

Στο άρθρο 4 προβλέπεται η εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 253 Α του Ποινικού Κώδικα περί προστασίας μαρτύρων και ειδικών ανακριτικών μεθόδων, αντιστοίχων αυτών που χρησιμοποιούνται για τις εγκληματικές οργανώσεις και για την εξιχνίαση τρομοκρατικών πράξεων.

Εκτός από τους τρόπους ποινικής αντιμετώπισης, προβλέπονται και διοικητικά μέτρα στα οποία κατατάσσονται: α) το ηλεκτρονικό εισιτήριο και η λειτουργία καμερών, β) η δυνατότητα απαγόρευσης των οργανωμένων μετακινήσεων φιλάθλων και οι προσδιορισμένες συνθήκες τέλεσής της και γ) η λειτουργία των λεσχών φιλάθλων.
http://www.kathimerini.gr

FEED POSTS

 
Copyright © -2012 ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΠΙΕΡΙΑΣ All Rights Reserved | Template Design by Favorite Blogger Templates | Blogger Tips and Tricks