«Πάρα πολύ υψηλό μπασκετικό IQ» Συνέντευξη του διευθυντή σκάουτινγκ των Μπακς, Μπίλι ΜακΚίνεϊ, όπου μιλάει για τον Γιάννη Αντετονκούμπο

Τρίτη 16 Ιουλίου 2013


 Τρίτη 16 Ιουλίου 2013
Στο Νο15 του ντραφτ επέλεξαν τον Γιάννη Αντετονκούμπο οι Μιλγουόκι Μπακς.
Τα "ελάφια" επένδυσαν στο ταλέντο και έκαναν δικό τους τον πρώην άσο του Φιλαθλητικού και...
της Εθνικής Νέων, ο οποίος βγάζει μάτια σε κάθε του εμφάνιση.
Ο διευθυντής του τμήματος σκάουτινγκ της ομάδας του Γουισκόνσιν, Μπίλι ΜακΚίνεϊ, μίλησε στην επίσημη ιστοσελίδα της ομάδας για τον Έλληνα γκαρντ.
Αναφέρθηκε με τα καλύτερα λόγια στα μπασκετικά του προσόντα και αναφέρει ακόμα πως θα πάρει λεπτά συμμετοχής από την πρώτη του κιόλας σεζόν στο ΝΒΑ.
«Έχει ένα πάρα πολύ υψηλό μπασκετικό IQ. Και έχει πολλές ικανότητες», ανέφερε σχετικά.
Αναλυτικά η συνέντευξη:
Ποια είναι τα δυνατά του σημεία τώρα;
«Έχει ένα πάρα πολύ υψηλό μπασκετικό IQ. Και έχει πολλές ικανότητες. Μπορεί να ελέγξει τη μπάλα, να την πασάρει, να σουτάρει καλά. Έχει ένα all-around παιχνίδι, το οποίο είναι αξιοσημείωτο για έναν παίκτη στην ηλικία του».
Ποιες είναι οι προοπτικές του;
«Θα μπορεί να αγωνιστεί σε πολλές θέσεις. Είναι ένας παίκτης, στο δικό του μέγεθος, ο οποίος μπορεί να παίξει γκαρντ, ενδεχομένως σούτινγκ γκαρντ και σμολ φόργουορντ. Κάτι άλλο που κάνει και είναι εξίσου αξιοσημείωτο όπως το επιθετικό του παιχνίδι, είναι το ότι προσπαθεί πολύ να παίξει άμυνα. Δεν παίζει μόνο στην πλευρά της μπάλας, κάτι που είναι πολύ εντυπωσιακό».
Τι χρειάζεται να βελτιώσει για να κάνει τη διαφορά;
«Nα γίνει πιο δυνατός. Αυτό θα γίνει με ένα καλό πρόγραμμα ενδυνάμωσης και με φυσική ωριμότητα. Επί προσθέτως, να σουτάρει καλύτερα και με περισσότερη διάρκεια».
Παρατήρησα βλέποντας κάποια στιγμιότυπα πως δεν πηδάει σχεδόν καθόλου όταν επιχειρεί jumpshot, τι πιστεύεις γι’ αυτό;
«Υπάρχουν παίκτες που πηδούν ακόμη λιγότερο. Ο Τζέισον Κιντ για παράδειγμα είχε ένα παρόμοιο σουτ όταν ήρθε στο ΝΒΑ. Μάτζικ Τζόνσον, Μάικλ Κούπερ και μπορώ να συνεχίσω λέγοντας πολλά ονόματα. Υπάρχουν παίκτες σήμερα οι οποίοι σουτάρουν με τον ίδιο τρόπο».
Σου αρέσει το στυλ του; Τι σου αρέσει στο σουτ του;
«Έχει καλό στυλ. Αλλά πρέπει να το βελτιώσει. Αυτό θα συμβεί σιγά-σιγά όταν θα εξοικειωθεί με το σουτ πίσω από τη γραμμή των 6.75. Έχει μια καλή βάση για να μπορεί να παίρνει σουτ από μέση απόσταση αυτή τη στιγμή».
Πως μπορεί να χρησιμοποιήσει τα ασυνήθιστα μακριά του χέρια προς όφελος του; Ή ενδέχεται να του κάνουν κακό τελικά;
«Μπορώ να πω περισσότερο από κάθε τι άλλο, θα μπορεί να έχει πολλές επιλογές. Θα μπορεί να πάρει ριμπάουντ. Τα χέρια του δεν έχουν επηρεάσει το σουτ του. Ένας παίκτης που σκέφτεσαι με μακριά χέρια είναι φυσικά ο Σακίλ Ο’ Νιλ. Και ο Τζούλιους Έρβινγκ ήταν ένας παίκτης που είχε προβλήματα με το σουτ του λόγω των μακριών χεριών που είχε. Αλλά ο Γιάννης σουτάρει πολύ καλά. Και το σουτ του είναι κάτι που είναι σε θέση να βελτιώσει».
Σε ό,τι έχει να κάνει με την ντρίμπλα και τον χειρισμό της μπάλας;
«Έχει πολύ καλές δυνατότητες στον χειρισμό της μπάλας. Όταν με ρωτούσαν, όταν τον είχα δει να παίζει, με ποιον παίκτη μοιάζει και δεν λέω φυσικά ότι είναι ένας τέτοιος παίκτης, αλλά του μοιάζει στα σωματικά προσόντα, έλεγα ότι μου θυμίζει λίγο τον Κέβιν Ντουράντ όταν αυτός ήταν νεότερος και πολύ πιο αδύνατος. Και κάποιες φορές όταν κρατούσε τη μπάλα και το πώς την πάσαρε, μου θύμιζε τον Μάτζικ Τζόνσον. Και φυσικά δεν τον συγκρίνω με αυτούς τους παίκτες, οι οποίοι είναι κάτι το μοναδικό. Αλλά υπάρχουν επάνω του πράγματα που αναγκάζουν και τους άλλους να ρωτήσουν με ποιον μοιάζει ή ποιος άλλος τα κάνει. Και ο τρόπος που χειρίζεται τη μπάλα ή την μεταφέρει από τη μια μεριά του γηπέδου στην άλλη, πραγματικά είναι αξιοσημείωτο. Έχει πολύ καλή αίσθηση του παιχνιδιού και του γηπέδου».
Έχεις αγχωθεί ποτέ για τους παίκτες που έχεις διαλέξει στο ντραφτ;
«Η απάντηση είναι και “ναι” και “όχι”. Έχουν κάνει μεγάλη έρευνα στους παίκτες και τους έχουμε παρακολουθήσει για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Και πάντα σκεφτόμαστε αυτούς τους παίκτες να γίνονται καλύτεροι. Αντιλαμβανόμαστε ότι όταν επιλέγουμε έναν παίκτη ότι πρόκειται για ένα πρότζεκτ που χρειάζεται δουλειά, άσχετα με το πόσο ταλέντο διαθέτει. Αλλά όσο νευρικοί και αγχωμένοι και εάν είμαστε, νιώθουμε από την άλλη και άνετα γιατί γνωρίζουμε το περιβάλλον στο οποίο θα τον εντάξουμε και ότι σε αυτό θα μπορεί να μεγαλώσει μαζί μας. Ο Λάρι Ντρου και το επιτελείο του, όταν τον είδαν και μιλήσαμε γι’ αυτόν, είχαμε όλοι την ίδια άποψη σε ό,τι έχει να κάνει με το τι χρειάζεται για να βελτιωθεί ως παίκτης. Όταν έχεις έναν προπονητή και ένα επιτελείο που όλοι έχετε το ίδιο σκεπτικό και την ίδια άποψη και φιλοσοφία, τότε όλοι οι φόβοι γίνονται πολύ μικροί».
Ήταν μια ευσυνείδητη επιλογή;
«Φυσικά. Είναι αλήθεια πως όταν τον βλέπαμε σε βίντεο να παίζει, υπάρχει ένα κάτι σαν αστείο που λέμε μεταξύ μας όταν παρακολουθούμε έναν παίκτη που μας αρέσει πολύ. Κάποιος θα πει πως “δεν χρειάζεται να ανησυχούμε, γιατί δεν πρόκειται να είναι διαθέσιμος όταν θα διαλέξουμε εμείς. Και όταν τον είδα σε βίντεο να αγωνίζεται, είχα την αίσθηση πως δεν θα έρθει εδώ. Γιατί εάν τον δεις και τον συγκρίνεις με άλλους παίκτες που βλέπαμε κατά τη διάρκεια της σεζόν, το επίπεδο του ήταν πολύ υψηλό. Και όταν ο Λάρι Ντρου τον είδε σε βίντεο είπε και αυτός το ίδιο πράγμα χωρίς να γνωρίζει πως ήταν κάτι που και εμείς λέγαμε. Είπε πως “δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για κάτι γιατί δεν θα είναι εκεί όταν εμείς θα επιλέξουμε. Οπότε είχαμε άγχος και νευρικότητα. Γιατί λέγαμε πως αφού βλέπαμε εμείς το ταλέντο του, θα το έβλεπαν και άλλες ομάδες».
Επισήμανες πως είδες πολλά βίντεο του Γιάννη. Πήγες ποτέ να τον παρακολουθήσεις εσύ ο ίδιος από κοντά;
«Όχι, ο Τζον Χάμοντ πήγε και τον είδε. Επίσης ο Ντέιβ Μπάντκοκ τον παρακολούθησε. Αυτοί οι δύο είχαν το βλέμμα τους επάνω του. Οπότε δεν χρειαζόταν να ταξιδέψω στην Ελλάδα για να τον δω. Αυτοί οι δύο τον παρακολούθησαν εξονυχιστικά».
Αυτόν τον μήνα διεξάγεται το Ευρωμπάσκετ Νέων. Θα πάει κάποιος από την ομάδα να τον δει να αγωνίζεται με την Εθνική Ελλάδος;
«Ναι, ο Λάρι Ντρου θα ταξιδέψει εκεί ώστε να τον παρακολουθήσει σε μερικά παιχνίδι. Και το ότι ο Λάρι ποντάρει σε αυτό είναι εξαιρετικό. Αυτό είναι μέρος του προγράμματος. Όταν λέμε ότι πρέπει να είμαστε σίγουροι για την επιλογή μας στο ντραφτ, ο Λάρι καταλαβαίνει τι παίκτης μπορεί να είναι για εμάς. Οπότε θα ταξιδέψει εκεί για να του συμπαρασταθεί από τη στιγμή που ο Γιάννης δεν μπορεί να είναι μαζί μας στο Summer League. Και αυτό θα είναι ένα πολύ κρίσιμο ταξίδι».
Θα συναντηθεί μαζί με τον Γιάννη ο κόουτς Λάρι Ντρου όσο θα βρίσκεται στην Εσθονία;
«Φυσικά. Ο Λάρι θα περάσει κάποιο χρόνο μαζί του όταν θα του το επιτρέπει φυσικά και το πρόγραμμα του Γιάννη, σίγουρα. Ο Λάρι είναι προπονητής που πιστεύει πολύ στις διαπροσωπικές σχέσεις και θέλει να χτίζει μια καλή σχέση με κάθε έναν από τους παόικτες του. Ξέρω ότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού θα περάσει με κάθε παίκτη ένα μικρό διάστημα μαζί. Καταλαβαίνει, όπως και όλοι μας, πόσο σημαντικό είναι να περάσει ένα διάστημα μαζί με τον Γιάννη. Γιατί όταν θα έρθει εδώ, θα είναι μόλις 18 ετών, και ο Λάρι το ξέρει καλά και έχει πει πόσο σημαντικό είναι να τον προσέχουμε και να τον βοηθάμε γιατί πρόκειται μόλις για τη δεύτερη φορά που ταξιδεύει μακριά από τη χώρα του. Θα πρέπει να τον κάνουμε να αισθανθεί άνετα και να προσαρμοστεί στο νέο του περιβάλλον.
Πόσο πιο δύσκολο είναι να αξιολογήσεις έναν παίκτη που είναι 18 ετών αντί για κάποιον που είναι 21;
«Όταν ένας παίκτης είναι 18-και τώρα είμαι στο Λας Βέγκας στο “LeBron James Skill Academy” και παρακολουθώ παίκτες από κολέγια και λύκεια-μπορείς να δεις μέχρι που περίπου μπορεί να φτάσει. Και τι είδους παίκτης θα γίνει και ποια είναι τα προσόντα του και τι πρέπει να βελτιώσει».
Συγκρίνοντας με έναν παίκτη από το κολέγιο, πρόκειται για μια πρόκληση το να αξιολογήσεις τα στατιστικά του Γιάννη, ο οποίος παίζει στην Ελλάδα σε ένα πρωτάθλημα λιγότερο οικείο;
«Ναι, είναι μια μεγάλη πρόκληση όταν προσπαθούμε να κάνουμε συγκρίσεις. Αλλά σίγουρα πρέπει να βασιστείς και σε αυτό που βλέπουν τα μάτια σου. Υπάρχουν ομάδες, συμπεριλαμβανομένης και της δικής μας, που βασίζονται πολύ στα στατιστικά όταν θέλουν να αξιολογήσουν έναν παίκτη. Αλλά δεν μπορείς να διαλέξεις έναν παίκτη στα τυφλά, στηριζόμενος στα στατιστικά του και μόνο. Και όταν βλέπεις αυτό τον νεαρό παίκτη να παίζει, μπορείς να διαπιστώσεις κάποια πράγματα που μπορεί να δώσει στην ομάδα τα οποία τα στατιστικά δεν τα δείχνουν».
Πιστεύεις όταν το ότι παίζει με την Εθνική Ελλάδος είναι θετικό και θα τον βοηθήσει να εξελιχθεί;
«Nαι, φυσικά και είναι θετικό. Όσο περισσότερο μπορεί να παίξει σε μια τέτοια διοργάνωση, τόσο το καλύτερο γι’ αυτόν. Αυτό πάντα βοηθάει. Ακόμη και στο πρωτάθλημα που έπαιζε, έπαιζε κόντρα σε έμπειρους παίκτες. Και το ότι παίζει με την Εθνική του ομάδα θα τον βοηθήσει καθώς γύρω του θα υπάρχουν πολλοί ταλαντούχοι παίκτες. Θα είναι ίσως ακόμη καλύτερο και από το να ήταν στο Summer League. Ίσως στο Summer League θα τον βοηθούσε το γεγονός πως θα έπαιζε με δικούς μας προπονητές, υπό τις οδηγίες του και θα άρχιζε να μαθαίνει τη φιλοσοφία μας, αλλά το ότι παίζει με την Εθνική του είναι ένα κέρδος».
Από τη στιγμή που θα λείπει από το Summer League. Έχετε κάτι κατά νου για να κάνει και να είναι έτοιμος τη νέα σεζόν;
«Ναι, θα προσπαθήσουμε να τον φέρουμε στις ΗΠΑ λίγο νωρίτερα από τους άλλους παίκτες ώστε να δουλέψει με τους προπονητές μας. Κάποια πράγματα σε επίπεδο προσόντων και θα δουλέψει με τον Μπομπ Μπέντερ και τον Νικ Βαν Έξελ. Και θα δουλέψει και σε κάποια πράγματα που θα κάνουμε σε άμυνα και επίθεση».
Υπάρχει κάποιος από το προπονητικό επιτελείο που θα δουλεύει περισσότερο με τον Γιάννη;
«Ναι, για να είμαι ειλικρινής. Θα είναι μια ομαδική δουλειά. Όλοι θα έχουν συμμετοχή στην εξέλιξη του τόσο εντός όσο και εκτός παρκέ».
Πως θα όριζες εσύ μια επιτυχημένη ρούκι χρονιά για τον Γιάννη;
«Θεωρώ πως εάν μπορεί να συστηματικά και να είναι συνεπής θα είναι το μεγαλύτερο κέρδος γι’ αυτόν. Ήδη έχουμε μιλήσει για το πόσο σημαντικό θα είναι γι’ αυτόν να παίρνει λεπτά συμμετοχής και πόσο θα τον βοηθήσει και θα του προσφέρει εμπειρίες. Και το να παίρνει αυτές τις εμπειρίες δεν θα είναι μόνο μέσω αγώνων, αλλά και προπονήσεων οι οποίες θα είναι εξίσου σημαντικές για εκείνον. Ακόμη και τα φιλικά. Τα πάντα θα είναι πολύ σημαντικά για εκείνον. Δεν θα μπορούσα να μιλήσω με αριθμούς και ποσότητες για το τι θα είναι καλό για εκείνον. Δεν θα μπορούσα και δεν θα το έκανα ακόμη και εάν μπορούσα. Είναι ένα παιδί 18 ετών και θα υπάρχουν στιγμές που θα δείχνει πολύ καλός και άλλες που θα δείχνει ένα παιδί 18 ετών με πολλά περιθώρια βελτίωσης».http://www.woop.gr

FEED POSTS

 
Copyright © -2012 ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΠΙΕΡΙΑΣ All Rights Reserved | Template Design by Favorite Blogger Templates | Blogger Tips and Tricks