Εμεινε ζωντανή με εγωισμό και πάθος νίκησε την πρωταθλήτρια Ευρώπης, Ισπανία (79-75) - ΦΩΤΟ

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

Εμεινε ζωντανή με εγωισμό και πάθος   Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013 

Με παλικαριά και ελληνική λεβεντιά η Εθνική ομάδα είναι ζωντανή και αποφασισμένη! Τρεις ημέρες μετά την ήττα-ντροπή από τη Φινλανδία, η Ελλάδα νίκησε την πρωταθλήτρια Ευρώπης, Ισπανία (79-75) και ξαναμπαίνει γερά στο παιχνίδι.... της πρόκρισης στα προημιτελικά.

Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα έκανε την πρώτη μεγάλη υπέρβαση, υπέταξε τους Ισπανούς για πρώτη φορά ύστερα από 11 ολόκληρα χρόνια και πλέον χρειάζεται νίκη επί των Σλοβένων και των Κροατών για να εξασφαλίσει την πρόκριση, ανεξάρτητα από τα υπόλοιπα αποτελέσματα του ομίλου.
Τι είχε αυτή τη φορά η Εθνική που δεν είχε στα παιχνίδια με τους Ιταλούς και τους Φινλανδούς; Εγωισμό και πάθος για να μην επιστρέψει πρόωρα στην Αθήνα. Ο,τι χρειαζόταν δηλαδή για να μπει στη β' φάση, να αντιμετωπίσει ομάδες όπως η Ισπανία, αλλά πάνω απ' όλα να αντιμετωπίσει τον δικό της κακό εαυτό και την αυτοπεποίθηση που βρέθηκε στο ναδίρ ύστερα από τις δύο συνεχόμενες ήττες από Ιταλία και Φινλανδία.
Οι διεθνείς ήταν αποφασισμένοι για όλα... Να πέσουν στο παρκέ και να σώσουν αυτά που... δεν σώζονται, να ρίξουν καμιά... ψιλή στον αντίπαλο, όποτε χρειαζόταν, να κάνουν φάουλ στον σωστό χρόνο και να βάλουν το κορμί τους απέναντι στο περίσσιο ταλέντο των Ισπανών. Αυτό ήταν το πρώτο βήμα για τη μεγάλη νίκη και τα υπόλοιπα, η τακτική δηλαδή, ακολούθησε...
Ο Τρινκιέρι γνώριζε ότι απειλείται από δύο τομείς: από την περιφέρεια των Ισπανών, που βρίθει σε ποιότητα και ποσότητα, αλλά και τον θηριώδη Μαρκ Γκασόλ που κάνει τον Μπουρούση να μοιάζει κοντός μπροστά του.
Ο Γκασόλ
Η Εθνική τα κατάφερε περίφημα στο πρώτο κομμάτι, αλλά δυσκολεύτηκε πολύ στο δεύτερο. Κάθε φορά που ο Γκασόλ πατούσε στο παρκέ, η Ισπανία γινόταν μια διαφορετική ομάδα και δεν είναι τυχαίο πως το +12 του πρώτου 10λέπτου και το +8 του δ' 10λέπτου σημειώθηκε με τον Γκασόλ στο παρκέ.

Ο 29χρονος σέντερ «φορτώθηκε» με τρία φάουλ από το πρώτο 10λεπτο κι όπως αποδείχτηκε αυτό ενδεχομένως να ήταν το «κλειδί» του αγώνα. Χωρίς αυτόν, η Ελλάδα γύρισε από το -12 και προηγήθηκε με 40-34, ενώ αναγκάζοντάς τον να βγει μακριά από το καλάθι έγινε η δεύτερη ανατροπή στο φινάλε...
Ο Σπανούλης ήταν πραγματικός ηγέτης, ήταν ο παίκτης που πήρε την ομάδα από το χεράκι και την οδήγησε σε ασφαλή μονοπάτια στο πρώτο ημίχρονο και στο φινάλε που χρειαζόταν «καθαρό» μυαλό, ενώ καθοριστική ήταν η συμβολή του εκπληκτικού Μπράμου, καθώς ήταν ο άνθρωπος που με πέντε σερί πόντους «κλείδωσε» τη νίκη για την ελληνική ομάδα.
Ο Τρινκιέρι έκανε την έκπληξη με τον Καββαδά στη βασική 5άδα, προτίμησε να προφυλάξει τον Μαυροκεφαλίδη, που ένιωσε ένα τράβηγμα στον δικέφαλο και χρησιμοποιήθηκε για λιγότερο από πέντε λεπτά, ενώ δεν χρησιμοποίησε καθόλου τους Φώτση και Περπέρογλου (σ.σ. έπαιξε μόλις 9 δευτερόλεπτα).
Αυτή τη φορά πήρε λύσεις απ' όλους τους παίκτες του, με τον Μπουρούση να δίνει μεγάλες μάχες, τον Καϊμακόγλου να είναι πανταχού παρών, τον Πρίντεζη να δίνει βαθιές ανάσες στο ξεκίνημα του γ' 10λεπτου και τον Ζήση να πατάει ηρωικά στο παρκέ, παρά το διάστρεμμα που υπέστη στη διάρκεια του αγώνα...
ΕΛΛΑΔΑ: Σλούκας 7, Μπουρούσης 10, Ζήσης 4, Σπανούλης 20 (3), Περπέρογλου, Παπανικολάου 5 (1), Καββαδάς 3, Μαυροκεφαλίδης 1, Καϊμακόγλου 11 (2), Μπράμος 8 (2), Πρίντεζης 10.
ΙΣΠΑΝΙΑ: Αγκιλάρ 3 (1), Φερνάντεθ 20 (2), Ροντρίγκεθ 3 (1), Ρέι, Καλντερόν 5 (1), Ρούμπιο 6, Κλαβέρ 9 (1), Σαν Εμετέριο 4, Γιουλ 2, Γκασόλ 20 (1), Μουμπρού 3 (1).
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΣΛΟΒΕΝΙΑ: ΑΡΗΣ ΛΑΟΥΔΗΣ

ΑΝΤΡΕΑ ΤΡΙΝΚΙΕΡΙ «Πάμε παρακάτω, οι ιστορικές νίκες είναι στο τέλος»
Τα 155 χρόνια της (χιουμοριστικής) διαπίστωσης του Αντρέα Τρινκιέρι δεν έγιναν... 156! Το κοντέρ απέναντι στην Ισπανία μηδενίστηκε. Ο Ιταλός προπονητής δεν το υποδέχτηκε ως «μάννα εξ ουρανού». Η νίκη φυσικά και είναι καλοδεχούμενη, αλλά ο ίδιος επέμεινε: «Πάμε παρακάτω...». Δηλαδή προχωράμε, συνεχίζουμε και όλα τούτα τα συναφή, που ταιριάζουν στην (περί ψυχραιμίας) περίσταση.
«Αντιμετωπίσαμε μία εξαιρετική ομάδα και περιορίσαμε τα λάθη μας. Οταν θες να νικήσεις μια μεγάλη ομάδα χρειάζεσαι μεγάλους παίκτες και μεγάλα σουτ. Αυτά τα είχαμε. Η νίκη ήρθε, πάντως, επειδή είχαμε μία πολύ καλή προσπάθεια στην άμυνα», επεσήμανε ο Τρινκιέρι.
Οταν, δε, ρωτήθηκε για την ιστορική σημασία τούτης της επικράτησης, απάντησε με εξαιρετική απλότητα: «Οι ιστορικές νίκες είναι στο τέλος. Ηταν μια σημαντική επικράτηση απέναντι σε έναν μεγάλο αντίπαλο. Οι τελευταίες μέρες δεν ήταν εύκολες. Ομως είμαστε ακόμη στην αρχή και πρέπει να συνεχίσουμε την πορεία μας».
Ο επόμενος σταθμός της διαδρομής αναγράφει «Σλοβενία» και ο 45χρονος προπονητής υπογράμμισε: «Κάθε παιχνίδι είναι 'πόλεμος', με πολλές επαφές και πρέπει να προσαρμοστούμε. Η Σλοβενία θα παίξει έτσι, σε ένα γεμάτο γήπεδο, όπου εμείς θα έχουμε πρόβλημα στην επικοινωνία».
«Παίξαμε ένα παιχνίδι με την πλάτη στον τοίχο μετά από δύο άσχημα ματς, στα οποία αδικήσαμε τους εαυτούς μας», εξήγησε αρχικά ο πολυτιμότερος παίκτης της χθεσινής αναμέτρησης, Βασίλης Σπανούλης. Και συνέχισε: «Η ομάδα πείσμωσε, έκανε ένα πολύ μεγάλο ματς. Καταφέραμε να πάρουμε τον πρώτο από τους τρεις “τελικούς”. Πρέπει να βγάλουμε το ίδιο πάθος και με τη Σλοβενία».
Για τα «μικρά πράγματα, τα οποία οδήγησαν στη νίκη» έκανε λόγο ο Κώστας Παπανικολάου, ενώ ο Κώστας Σλούκας πρόσθεσε: «Σε αυτά τα ματς πρέπει να βάλεις το κορμί σου καλύτερα. Το βάλαμε, βάλαμε και τα μεγάλα σουτ και… όλα καλά».
Την παραμονή του αγώνα ο Χουάν Ορένγκα είχε αναφερθεί στην αντιμετώπιση του Σπανούλη. Η λήξη τον βρήκε με το ίδιο θέμα ενασχόλησης, να εξηγεί: «Δεν μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε τον Σπανούλη, που ήταν το “κλειδί” του αγώνα. Είχαμε προβλήματα με τα φάουλ των παικτών μας και δεν μπορούσαμε να συνεχίσουμε την ίδια πιεστική άμυνα. Στο τέλος η Ελλάδα ήταν πιο αποτελεσματική στην επίθεση και κέρδισε».

 

Εμεινε ζωντανή με εγωισμό και πάθος   Εντυπωσιακή προσπάθεια του Σπανούλη ανάμεσα στους Καβέρ - Γιουλ
Εντυπωσιακή προσπάθεια του Σπανούλη ανάμεσα στους Καβέρ - Γιουλ
Ο Ιταλός κόουτς πανηγύρισε τη χθεσινή νίκη της Εθνικής ομάδας
Ο Ιταλός κόουτς πανηγύρισε τη χθεσινή νίκη της Εθνικής ομάδας
Εμεινε ζωντανή με εγωισμό και πάθος   Εμεινε ζωντανή με εγωισμό και πάθος   Εμεινε ζωντανή με εγωισμό και πάθος   Εμεινε ζωντανή με εγωισμό και πάθος   Εμεινε ζωντανή με εγωισμό και πάθος

ΕΘΝΟΣΠΟΡ 13/9/2013

ΜΙΧ. ΓΚΙΟΥΛΕΝΟΓΛΟΥ

FEED POSTS

 
Copyright © -2012 ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΠΙΕΡΙΑΣ All Rights Reserved | Template Design by Favorite Blogger Templates | Blogger Tips and Tricks