Είναι εφικτό η ΑΕΚ να πάρει το ΑΦΜ της Αναγέννησης Γιαννιτσών;

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Πέμπτη 02 Φεβρουαρίου 2012

Από τον ΑΓΓΕΛΟ ΜΕΝΔΡΙΝΟ
Όλη αυτή η ιστορία με την ένωση των δυνάμεων της ΑΕΚ για την σωτηρία της ομάδας έχει κι ένα “plan b” στο βάθος του τούνελ. Είναι το φως στο οικονομικό αδιέξοδο που μπορεί να βγάλει τη ΠΑΕ. Η ΑΕΚ έχει συμφωνήσει να πάρει το ΑΦΜ της Αναγέννησης Γιαννιτσών και να συνεχίσει τη πορεία της στη Superleague ως ΑΕΚ - Αναγέννηση Γιαννιτσών όπου..
φυσικά θα επικρατήσει με τον καιρό το ΑΕΚ.
Το σχέδιο έχει πλεονεκτήματα. Η ομάδα της Πέλλας έχει χρέη που δεν ξεπερνούν τις 200.000 ευρώ. Με ένα τόσο μικρό ποσό η ΑΕΚ διαγράφει όλα τα προηγούμενα χρέη της. Σβήνει ουσιαστικά το βεβαρημένο οικονομικά παρελθόν της.
Αυτή είναι η μία πλευρά. Η καλή. Υπάρχει όμως και η άλλη. Η διαδικασία συγχώνευσης δεν σκοντάφτει μόνο στο εάν είναι «νόμιμο, αλλά όχι ηθικό», όπως θα έλεγε κι ο Βουλγαράκης, αλλά σε κάποιες χρονοβόρες διαδικασίες που μπορεί να τινάξουν στον αέρα το όλο εγχείρημα.
Κατ’ αρχήν χρειάζεται να υπάρξουν ΓΣ και στις δύο ΠΑΕ που θα αποφασίσουν τη συγχώνευση. Ουσιαστικά η ΑΕΚ θα είναι η Αναγέννηση Γιαννιτσών, ως προς το ΑΦΜ φυσικά, και η άλλη ΑΕΚ, με το παλιό της ΑΦΜ δεν θα υπάρχει. Άρα δεν θα χρειαστεί να πληρώσει τους πιστωτές της.
Όμως η ιστορία δεν σταματά εδώ και στις αντιδράσεις που είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν από τους πιστωτές. Το όλο εγχείρημα θα πρέπει να πάρει την έγκριση και της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού. Κι εκεί είναι τα δύσκολα.
Νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι υπάρχει τον προηγούμενο του Ηρακλή που συγχωνεύτηκε με τους Πόντιους Κατερίνης. Όμως στην περίπτωση αυτή είχαμε να κάνουμε με μια ομάδα που έπαιζε στο περιφερειακό και το μόνο που μπορούσε να προσφέρει ήταν το όνομα και τους οπαδούς του. Ο Ηρακλής συγχωνεύτηκε για να ανέβει κατηγορία κι όχι για να γλυτώσει τα χρέη.
Θα υπάρχουν όμως αντιδράσεις και από τη τοπική κοινωνία των Γιαννιτσών. Η Αναγέννηση είναι ομάδα που το 1961 προήλθε από την συγχώνευση δύο ομάδων της περιοχής του Μακεδονικού και της Ποντιακής Νεολαίας. Η ποδοσφαιρική του ιστορία φθάνει πίσω στα 1928.Η ομάδα έχει παρουσία 14 χρόνων στην Β’ εθνική (1964-74 και 1990-94). Όλα αυτά θα πρέπει να σβηστούν μονοκονδυλιά.
Πως μπορεί να δρομολογηθεί η υπόθεση;
Η Αναγέννηση Γιαννιτσών θα πάρει επάνω της το παιχνίδι. Θα αλλάξει έδρα, από τα Γιαννιτσά στην Αθήνα και θα προσθέσει το ΑΕΚ στον διακριτικό της τίτλο.
Όλα αυτά βέβαια με τη συγκατάθεση της ΠΑΕ ΑΕΚ, αλλά και της ερασιτεχνικής στην οποία ανήκει το σήμα.
Το επόμενο ερώτημα είναι: Μπορεί η ΑΕΚ να μείνει στη Superleague στο τέλος της χρονιάς; Κι εδώ το βάρος πέφτει στην Αναγέννηση. Εάν ανέβει από την Football league η ΑΕΚ θα παίζει στην κατηγορία. Εάν δεν τα καταφέρει (αυτή τη στιγμή είναι 5η στη βαθμολογία κι ανεβαίνουν οι τρεις πρώτες ομάδες), τότε η ΑΕΚ θα είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει στην επόμενη κατηγορία την ομάδα της οποίας θα έχει το ΑΦΜ.
Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι η ΑΕΚ εάν δεν πάρει, λόγω χρεών, πιστοποιητικό συμμετοχής θα πέσει στην επόμενη κατηγορία. Εάν δεν ρυθμιστούν τα χρέη θα φθάσει στο περιφερειακό πρωτάθλημα. Από τα δύο δυσμενή σενάρια διαλέγει το λιγότερο κακό!
Όπως γίνεται κατανοητό η Αναγέννηση απορροφά την ΑΕΚ και δεν συγχωνεύεται. Άλλωστε τυπικά δεν μπορεί να γίνει συγχώνευση αφού η ΕΠΟ με νόμο στη τελευταία της ΓΣ αποφάσισε ότι συγχωνεύσεις υπάρχουν μεταξύ ομάδων γειτονικών νομών. Κι από την Αττική μέχρι τη Πέλλα μεσολαβούν αρκετοί νομοί!
Κάτι αντίστοιχο φέρεται να έχει κάνει κι ο Άρης με μια άλλη Αναγέννηση, αυτή της Επανωμής. Κι αυτή η ομάδα έχει μεγάλη ιστορία, ιδρύθηκε το 1926 κι έχει προσφέρει στο ελληνικό ποδόσφαιρο τον Σταύρο Σαράφη. Οι «κίτρινοι» της Θεσσαλονίκης διαψεύδουν τη πληροφορία, αλλά οι της Επανωμής τηρούν σιγή ιχθύος που δείχνει ότι η πληροφορία μπορεί να είναι σωστή.
Με αυτό το… ελληνικό κόλπο οι καταχρεωμένες ομάδες πιστεύουν ότι μπορεί να ξεπεράσουν τα προβλήματα που δημιουργούν οι νέοι κανόνες της ΟΥΕΦΑ, της ΕΠΟ, αλλά και οι πιστωτές που θέλουν τα λεφτά τους.
Το θέμα είναι εάν οι ποδοσφαιρικές αρχές κλείσουν τα μάτια. Ακόμα όμως κι αν η ΕΠΟ κάνει δεκτό το αίτημα, ακόμα κι αν η Επιτροπή Επαγγελματικού ποδοσφαίρου ανάψει το «πράσινο φως», το θέμα είναι να συμφωνήσει και η ΟΥΕΦΑ που βλέπει ότι πολύ γρήγορα άνοιξε παράθυρο στους νόμους που καθιέρωσε για να μην γεμίζουν τα πρωταθλήματα καταχρεωμένες ομάδες και μερικές εκατοντάδες παίκτες να ζητάνε τα λεφτά τους…http://www.acadimies.gr/site/article.php?aid=3637&cid=29

FEED POSTS

 
Copyright © -2012 ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΠΙΕΡΙΑΣ All Rights Reserved | Template Design by Favorite Blogger Templates | Blogger Tips and Tricks