Λάκης Παπαϊωάννου: Είμαστε ανυπόληπτοι..Ταλέντο έχουμε, το ήθος μας έχουμε χάσει!

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Παρασκευή 2 Σεπτέμβριο 2011
Παίκτης με σπουδαίο ήθος και πειθαρχία, μαζί με όλα τ’ άλλα, ο Λάκης Παπαϊωάννου άφησε το δικό του στίγμα στα γήπεδα, με τους φιλάθλους ακόμα να θυμούνται το πόσο σπουδαίος υπήρξε. Ξεκίνησε από τον Πιερικό και έκανε... μεγάλη καριέρα στον Ηρακλή. Αυτός ο Βασίλης Χατζηπαναγής και Σάββας Κωφίδης αποτέλεσαν μια ποδοσφαιρική παρέα, ίσως την πιο σπάνια που είδαν ποτέ τα ελληνικά γήπεδα. Τελείωσε την καριέρα του συμπληρώνοντας 500 εμφανίσεις σε αγώνες Α’ και Β’ Εθνικής κατηγορίας. Χρίστηκε 38 φορές διεθνής, σκοράροντας 2 φορές.
Σήμερα, τις γνώσεις και την εμπειρία του από την πολύχρονη παρουσία του στο χώρο του ποδοσφαίρου αξιοποιούν οι άνθρωποι της Arsenal Soccer School.
Ο βετεράνος ποδοσφαιριστής, παραχώρησε συνέντευξη στοmustmag που έχει έδρα την Λάρισα, μέρος της οποίας αναδημοσιεύει το acadimies.gr
 
-Λάκη, τι ακριβώς κάνει η Άρσεναλ στην Ελλάδα και ποιος είναι ο δικός σου ρόλος;
- Είμαι τεχνικός διευθυντής των ακαδημιών της Άρσεναλ στην Ελλάδα και Κύπρο. Υπάρχουν 20 σχολές ποδοσφαίρου στην Ελλάδα και 4 στην Κύπρο. Υπάρχει επίσης μια Elite ακαδημία στο Λουτράκι η οποία δημιουργήθηκε φέτος. Είναι δεκατριάχρονα παιδιά και είναι ότι καλύτερο από τα ταλέντα της Ελλάδας και Κύπρου. Αποτελείται από δώδεκα παίκτες και υπάρχει Άγγλος προπονητής που έχει βοηθούς Έλληνες. Επίσης στο τέλος Μαρτίου θα ανακοινωθεί επίσημα από την Άρσεναλ ότι αναλαμβάνω σκάουτερ για την νοτιοανατολική Ευρώπη.
 
-Υποθέτω ότι το πνεύμα και την ποδοσφαιρική αντίληψη που μου περιέγραψες προηγουμένως θα προσπαθήσεις να μεταφέρεις στις Ακαδημίες.
-Ήδη η elite ακαδημία έχει μια συμπεριφορά διαφορετική. Έχει μπει στην πραγματικότητα την Αγγλική. Είναι δώδεκα παιδιά με ταλέντο, υπάρχει άγγλος προπονητής που τον πληρώνει η Άρσεναλ για να εφαρμόσει το πρότζεκτ που υπάρχει για αυτά τα παιδιά. Δεν υπάρχουν θέσεις, δεν παίζουν για να κερδίσουν. Μαθαίνουν να χειρίζονται την μπάλα σε όλες τις θέσεις και να αξιοποιήσουν το ταλέντο τους. Μάλιστα πρόσφατα κάλεσα και ένα παιδί από την Λάρισα, από την ακαδημία Νίκη Μιχαήλ, για το οποίο οι πληροφορίες μου λένε ότι ταιριάζει απόλυτα με την φιλοσοφία της elite ακαδημίας. Μίλησα με τον προπονητή του, πήρα πληροφορίες και από έναν καλό φίλο, τον Γιώργο Πλίτση, είδα και εγώ τον παίκτη ο οποίος έχει πολύ καλά στοιχεία τα οποία θα αξιοποιήσουμε. Καταλαβαίνεις λοιπόν ότι ένα παιδί της επαρχίας που έχει αυτά τα στοιχεία κάνοντας τέσσερις ώρες προπόνηση που μπορεί να φτάσει.
Το όνομα του;
-Λόγω της ηλικίας των παιδιών δεν ανακοινώνουμε ονόματα χωρίς την συγκατάθεση του γονέα.  
 
-Τον τελευταίο ταξιδεύεις πολύ συχνά στην Αγγλία αλλά και σε άλλες χώρες. Τι εικόνα έχουν στην Ευρώπη για το Ελληνικό ποδόσφαιρο και όσα συμβαίνουν σ’ αυτό;
-Είμαστε τελείως ανυπόληπτοι και γελάνε μαζί μας γιατί μαθαίνουν τα πάντα. Θα πρέπει να πω όμως από την συνεργασία που έχω με τον Αρσέν Βεγκέρ και τους συνεργάτες του, αλλά και από την τελευταία μου επαφή με το Γενικό Διευθυντή της Άρσεναλ γνωρίζουν ότι έχουμε απίστευτο ταλέντο. Στις ηλικίες όμως των μικρών παιδιών, μέχρι τα δεκαέξι, δεν γίνεται δουλειά με αποτέλεσμα όσοι παίκτες έκαναν κάτι στο εξωτερικό το έκαναν με προσωπικό αγώνα, ώστε να βελτιωθούν και να φτάσουν τα Ευρωπαϊκά στάνταρ. 
Σε αντίθεση με τους ξένους που στις ομάδες μέχρι δεκαέξι ετών δεν τους ενδιαφέρει ποιος θα κερδίσει, αλλά το πώς θα βελτιωθεί τεχνικά ο ποδοσφαιριστής και θα αποκτήσει ποδοσφαιρική κουλτούρα. 
Για την Άρσεναλ και τον Βεγκέρ που μπορώ να μιλήσω, ένας παίκτης 16-17 χρονών είναι μεγάλος. Είναι η ηλικία που ο παίκτης θα πρέπει να μπει στην τακτική πλέον και θα πρέπει να είναι έτοιμος ποδοσφαιρικά. Δεν μπορεί να γίνει σε ηλικία 18-19 χρονών, επαγγελματίας και να του μαθαίνουν να κάνει κοντρόλ. 
Στο διάστημα που ήμουν στην Αγγλία είδα πρωτόγνωρα πράγματα. Είναι τελείως διαφορετική η προπόνηση και ο τρόπος που βλέπουν το κάθε παιχνίδι. Γι’ αυτούς το κάθε παιχνίδι δεν είναι πόλεμος, είναι μια γιορτή στην οποία ο ποδοσφαιριστής δίνει τον καλύτερο του εαυτό για να την ευχαριστηθούν όλοι, παίκτες και φίλαθλοι. Και αν έλθει και το αποτέλεσμα ακόμη καλύτερα. Αν πιστεύουμε ότι ο αθλητισμός είναι πολιτισμός τότε αυτοί είναι πάρα πολύ μπροστά.  
 
-Πιστεύεις ότι μετά από όλο αυτό τον θόρυβο που δημιουργήθηκε τελευταία για τα κυκλώματα, θα βγει κάτι καλό για το ποδόσφαιρο;
-Είναι λάθος να μιλάμε για το ποδόσφαιρο μεμονωμένα. Το ποδόσφαιρο σαν κοινωνικό φαινόμενο είναι συνδεδεμένο με όλους τους τομείς της κοινωνίας. Με την οικονομία, την παιδεία, τις ένοπλες δυνάμεις, το εμπόριο κλπ. Δεν φτάσαμε λοιπόν τυχαία στο μνημόνιο και στα οικονομικά μέτρα. Όπου και γυρίσεις στην Ελλάδα ακούς για σκάνδαλα, κομπίνες και λαμογιές. Έτσι γίνεται και στο ποδόσφαιρο. Πιστεύω ότι κάποια στιγμή στην Ελλάδα θα πρέπει να αρχίσουν να εφαρμόζονται οι Νόμοι. Δεν μπορεί να γίνονται για όλα εξεταστικές επιτροπές, να παίρνουν ένα σωρό λεφτά οι βουλευτές που συμμετέχουν και στο τέλος να λένε παραγράφονται τα αδικήματα. Πρέπει επιτέλους κάποιοι να πάνε φυλακή.

Τώρα ειδικά για το ποδόσφαιρο, όλος ο κόσμος της επαρχίας – Λάρισα, Θεσσαλονίκη και όλες οι άλλες πόλεις – θεωρεί τον εαυτό του αδικημένο και είναι πράγματι. Το έχουμε ζήσει στο πετσί μας όλοι, όπως και εγώ από τότε που έπαιζα. Όλα αυτά τα πράγματα πλήττουν σίγουρα την όποια αξιοπιστία έχει το Ελληνικό ποδόσφαιρο. Όταν ακούμε για διαιτητές που επηρεάζονται και αυτό το βλέπουμε την Κυριακή στους αγώνες, είναι φυσιολογικό ο κόσμος να απομακρύνεται από τα γήπεδα. Όταν λοιπόν υπάρχουν τέτοιες καταγγελίες πρέπει η δικαιοσύνη να επεμβαίνει άμεσα και να επιβάλλει τον νόμο. Και θα πρέπει να επεμβαίνει για τα πάντα αλλά ανεπηρέαστα και ανεξάρτητα. Πιστεύω ότι ο κόσμος, ένας από αυτούς είμαι και εγώ, θέλει να γίνει αυτή η κάθαρση, γιατί έτσι θα ξεδιαλύνουν τα πράγματα και έχουμε ένα καλύτερο μέλλον, όχι μόνο στο ποδόσφαιρο για το οποίο μιλάμε αλλά σε όλους τους τομείς της κοινωνίας.
Επιμέλεια: Δώρα Ιωακειμίδου

FEED POSTS

 
Copyright © -2012 ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΠΙΕΡΙΑΣ All Rights Reserved | Template Design by Favorite Blogger Templates | Blogger Tips and Tricks