Κυβέρνηση: τελευταία ευκαιρία στην ΕΠΟ για την πάταξη της βίας Προθεσμία μέχρι τις 3 Ιουνίου για την αυστηροποίηση των ποινών έδωσε ουπουργός Πολιτισμού στους ποδοσφαιρικούς φορείς

Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

http://vstatic.doldigital.net/vimawebstatic/E1A75FA083421DC1ED874ABC01D1D739.jpg 
Πέμπτη 05 Μαίου 2011
Προσθεσμία έως τις 3 Ιουνίου έδωσε η κυβέρνηση στις ποδοσφαιρικές αρχές για να αυστηροποιήσουν το θεσμικό τους πλαίσιο για τα επεισόδια
Η κυβέρνηση δηλώνει ...αποφασισμένη να προχωρήσει σε αναβολή αγώνων όλων των πρωταθλημάτων για λόγους ασφαλείας και να απαγορεύσει τη συμμετοχή των ελληνικών ποδοσφαιρικών ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αν δεν μπει τάξη στα κακώς κείμενα των γηπέδων και οι φορείς του αθλήματος δεν λάβουν δραστικές αποφάσεις για την πάταξη της βίας των οργανωμένων οπαδών.

Οπως τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος σε συνάντηση του με τους αθλητικούς συντάκτες, ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου με όσα συνέβησαν το τελευταίο χρόνο στα ποδοσφαιρικά γήπεδα και με αφορμή τα επεισόδια στον τελικό του Κυπέλλου, θα μπορούσε να αποφασίσει τον αποκλεισμό των ελληνικών ομάδων από τις διεθνείς διοργανώσεις για όσο διάστημα απαιτηθεί προκειμένου το ελληνικό ποδόσφαιρο να αποδεχθεί τα ευρωπαϊκά στάνταρ διεξαγωγής των αγώνων, ωστόσο έκρινε σωστό να δώσει μια τελευταία ευκαιρία στην ΕΠΟ και τις ομάδες να αποδείξουν ότι θέλουν και μπορούν να τακτοποιήσουν τα του οίκου τους.

Οι εξετάσεις τις οποίες θα κληθούν να δώσουν οι φορείς του ποδοσφαίρου ξεκινούν την ερχόμενη Κυριακή και θα ολοκληρωθούν στις 3 Ιουνίου που είναι προγραμματισμένη η ΓΣ της ΕΠΟ. Το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί αυτό το διάστημα η κυβέρνηση προσδιόρισε ο κ. Γερουλάνος:

1. Αν το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν εναρμονισθεί με τα ισχύοντα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και δεν εισάγει στο πειθαρχικό δίκαιο αυστηρές ποινές κατά τα πρότυπα της UEFA οι οποίες θα προβλέπουν διακοπή αγώνων, αφαίρεση βαθμών και αποβολή από το πρωτάθλημα, η κυβέρνηση θα θέσει τις ελληνικές ομάδες εκτός Ευρώπης.

2. Στις 4 Ιουνίου η Κυβέρνηση θα μελετήσει τις αποφάσεις που την προηγουμένη θα λάβει η ΓΣ της ΕΠΟ και αν διακρίνει ότι αυτές δεν κινούνται στην αναμενόμενη κατεύθυνση θα συζητήσει ακόμη και το ενδεχόμενο να μην ξεκινήσει το επόμενο πρωτάθλημα.

3. Τα πλέι οφ της Σούπερ Λίγκα που αρχίζουν την Κυριακή θα διεξαχθούν με την προϋπόθεση ότι η ΕΠΟ, η Σούπερ Λίγκα και οι ομάδες εγγυηθούν την ομαλή διεξαγωγή τους. Στις μέρες που ακολουθούν μέχρι την Κυριακή μια εμπρηστική δήλωση, η εκτόξευση μιας φωτοβολίδας, η σύγκρουση οπαδών οπουδήποτε, μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την αστυνομία για να εισηγηθεί στην πολιτική ηγεσία την αναβολή συγκεκριμένων αναμετρήσεων εκτός αν οι δύο διαγωνιζόμενες ομάδες αποφασίσουν να παίξουν κεκλεισμένων των θυρών. Η ίδια πρόβλεψη ισχύει και για τα πλέι οφ του μπάσκετ. «Αν ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός που στις 15 Μαίου θα αναμετρηθούν στον τελικό του κυπέλλου μπάσκετ αλλά και στη συνέχεια μάλλον θα βρεθούν αντιμέτωποι στους τελικούς των πλέι οφ, δεν μπορούν να εγγυηθούν την ομαλή διεξαγωγή των αναμετρήσεων καλύτερα να αγωνισθούν χωρίς θεατές» προειδοποίησε ο κ. Γερουλάνος.

4. Οι ρήτρες βίας στα χορηγικά και τηλεοπτικά συμβόλαια την επόμενη αγωνιστική περίοδο θα διευρυνθούν και θα πολλαπλασιαστούν. Σχετική εντολή δόθηκε ήδη στον ΟΠΑΠ και στην ΕΡΤ, ενώ ο κ. Γερουλάνος τόνισε ότι η κυβέρνηση θα ήθελε να προχωρήσει και η τηλεόραση της Nova σε μια τέτοια κίνηση. Ο υπουργός Πολιτισμού υπογράμμισε ότι το ποσό του 1,5 εκατ. ευρώ το οποίο θα επιστρέψουν οι ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκας στον ΟΠΑΠ ως ρήτρα βίας, είναι ελάχιστο μπροστά στα 50 εκατ. ευρώ τα οποία εισπράττουν ετησίως από χορηγίες και ήδη δόθηκε εντολή στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΠΑΠ κ. Γιάννη Σπανουδάκη οι ρήτρες βίας τουλάχιστον να δεκαπλασιαστούν.

5. Ρήτρες βίας θα υπογράφουν και οι ομάδες που αγωνίζονται σε γήπεδα που ανήκουν στο δημόσιο, με τις διοικήσεις των γηπέδων να διατηρούν το δικαίωμα διακοπής της συνεργασίας με τις ομάδες των οποίων οι οπαδοί δημιουργούν επεισόδια.

«Ελπίζω η ΕΠΟ να πάρει την κατάσταση στα χέρια της, να τελειώσουν τα πλέι οφ χωρίς προβλήματα και να αρχίσει το επόμενο πρωτάθλημα με νέους κανόνες» τόνισε ο κ. Γερουλάνος επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να χρησιμοποιήσει τα δύο εργαλεία που διαθέτει για να βάλει τάξη στα κακώς κείμενα χωρίς να κατηγορηθεί ότι παρεμβαίνει στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου, την αναβολή των αγώνων για λόγους ασφαλείας και το κλείσιμο των ποδοσφαιρικών συνόρων. «Μόνο όταν πει η κυβέρνηση καμία ομάδα δεν θα αγωνίζεται στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις για συγκεκριμένο διάστημα θα καταλάβουν τι είχαν και τι έχασαν» υπογράμμισε. Ο υπουργός Πολιτισμού τόνισε παράλληλα ότι πολλές από τις υποθέσεις που βρίσκονται στα χέρια της ποινικής δικαιοσύνης και αφορούν στημένα παιχνίδια και ξέπλυμα μαύρου χρήματος έχουν ωριμάσει και εντός του καλοκαιριού θα υπάρξουν εξελίξεις. Αποκάλυψε μάλιστα ότι ο κ. Παπανδρέου ζήτησε από τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Χάρη Καστανίδη επιτάχυνση των διαδικασιών ώστε το συντομότερο δυνατόν να αποδοθούν ευθύνες.

Την επόμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΠΟ κ. Σοφοκλή Πιλάβιο, ενώ εντός του Ιουνίου θα δοθεί στη δημοσιότητα και το αθλητικό νομοσχέδιο το οποίο εκτός των άλλων θα ρυθμίζει προς το αυστηρότερο τις σχέσεις των ομάδων με τους συνδέσμους οργανωμένων οπαδών.
ΒΗΜΑ - Γιάννης Γεωργάκης

FEED POSTS

 
Copyright © -2012 ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΠΙΕΡΙΑΣ All Rights Reserved | Template Design by Favorite Blogger Templates | Blogger Tips and Tricks